ßßß
750 gramów ugotowanych i ostudzonych mączystych ziemniaków1 jajo1,5 szklanki mąki pszennejszczypta solifarsz:0,5 kg kiełbasy ( użyłam wiejskiej)słodka i ostra paprykaczarny pieprz2 średnie cebule1 jajo (jeśli farsz sprawia wrażenie "suchego")Ziemniaki i kiełbasę zmielić na najdrobniejszych oczkach.Cebule posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, tłuszcz odcisnąć, cebulę wymieszać z kiełbasą, dodać przyprawy i ewentualnie jajo.Ziemniaki wymieszać razem z mąką, solą i jajem na jednorodne ciasto.Z ciasta ziemniaczanego odrywać małe kawałki, rozpłaszczać je na dłoni, nałożyć do środka farsz, zalepić i formować kuleczki.UWAGA: Jeśli pomimo dosypania 1,5 szklanki mąki ciasto jest nadal bardzo klejące, dłonie często maczać w mące, którą możemy sobie wysypać obok na blacie lub talerzyku.Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 2 minut od wypłynięcia.Podawać na przykład z boczkiem i cebulką lub tak jak ja z resztką farszu, który delikatnie podsmażyłam na patelni.
