Wykonanie
Te knedle to propozycja na niedrogi i smaczny obiad. Szczerze polecam wypróbować :) Zamiast
kiełbasy można użyć również
wędzonego boczku.

750 gramów ugotowanych i ostudzonych mączystych
ziemniaków1
jajo1,5 szklanki
mąki pszennejszczypta
solifarsz:0,5 kg
kiełbasy ( użyłam wiejskiej)słodka i
ostra paprykaczarny pieprz2 średnie
cebule1
jajo (jeśli farsz sprawia wrażenie "suchego")
Ziemniaki i
kiełbasę zmielić na najdrobniejszych oczkach.
Cebule posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości
oleju, tłuszcz odcisnąć,
cebulę wymieszać z
kiełbasą, dodać
przyprawy i ewentualnie
jajo.
Ziemniaki wymieszać razem z
mąką,
solą i
jajem na jednorodne ciasto.Z ciasta ziemniaczanego odrywać małe kawałki, rozpłaszczać je na dłoni, nałożyć do środka farsz, zalepić i formować kuleczki.UWAGA: Jeśli pomimo dosypania 1,5 szklanki
mąki ciasto jest nadal bardzo klejące, dłonie często maczać w
mące, którą możemy sobie wysypać obok na blacie lub talerzyku.Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 2 minut od wypłynięcia.Podawać na przykład z
boczkiem i
cebulką lub tak jak ja z resztką farszu, który delikatnie podsmażyłam na patelni.

