ßßß
Nic mnie tak nie cieszy jak talerz pełen domowych ruskich pierogów. Z drugiej strony, nic mnie tak nie smuci jak 3 godziny stania przy blacie, zawijania, nakładania, zagniatania no i oczywiście zmywania po wszystkim. Dziś mam dla Was przepis zainspirowany wspaniałą kreatywnością Magdy z bloga skutecznie.tv ! Uwielbiam przepisy tej Pani i uważam, że to jeden z najbardziej wartościowych blogów kulinarnych w (nie tylko polskiej) blogosferze. Ten przepis to mistrzostwo świata, pierogi ruskie w kilka chwil, zwłaszcza jeśli macie na podorędziu ziemniaki z wczorajszego obiadu. Oczywiście (jak to ja) pozmieniałam proporcję pod swój smak i przetestowałam też opcję dla bezglutenowców (mąka ziemniaczana w tym przepisie średnio mi podchodzi). Opcja idealna na szybki, bezmięsny obiad, dla miłośników pierogów ruskich pozycja wręcz obowiązkowa!Porcje: 3-4 porcjeSkładniki► ziemniaki [ok. 500 g]► twaróg (dowolny) [250 g]► cebula [1 duża lub 2 małe]► jajko [1 sztuka]► mąka pszenna lub ryżowa [3 łyżki]► olej [1 łyżka]Dodatkowo► sól [płaska łyżeczka]► pieprz czarny mielony [1/2 łyżeczki]PrzygotowanieZiemniaki ugotować do miękkości (w mundurkach lub klasycznie obrane i pokrojone).Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę razem z twarogiem.Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju (ja pod koniec smażenia lubię ją polać odrobiną wody, aby się skarmelizowała, ale nie jest to konieczne :))Do ziemniaków i twarogu dodać cebulkę, jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszać wszystkie składniki. Ciasto powinno być mięciutkie i delikatne, ale nie rozpadać się.Wyłożyć na blat podsypany mąką, podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek, delikatnie rozpłaszczyć dłonią i wykroić kopytka/leniwe.Kluseczki gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty OD WYPŁYNIĘCIA na powierzchnię wody.Po ugotowaniu można podać ze smażoną cebulką, kwaśną śmietaną, roztopionym masłem lub przesmażyć na patelni. Idealnie komponują się też z wszelkimi mięsnymi sosami.Smacznego!