ßßß


1 kg ziemniaków400 gramów kiszonej kapusty (może być z marchewką)2 średnie lub 1 duża cebula2 jaja2 kopiaste łyżki mąki pszennej1/3 - 0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu3 - 4 szczypty soli2 szczypty kminku (jeśli ktoś lubi)liść laurowyKapustę bez płukania odciskamy z soku, siekamy, gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i kminku. Następnie studzimy, odciskamy ponownie i znów siekamy, odstawiamy do miseczki.
Ziemniaki obieramy, ścieramy na pure, jeśli uzbierało nam się sporo soku, delikatnie go odlewamy.Do ziemniaków wbijamy dwa jaja, dodajemy posiekaną cebulę, sól, pieprz, mieszamy energicznie, potem mąkę i znów mieszamy.
Na końcu wrzucamy przestudzoną(!), ugotowaną i posiekaną kapustę, mieszamy dokładnie łyżką.
Na rozgrzany olej nakładamy porcje masy smażąc niewielkie placuszki.
Podpiekamy je na złoto z obu stron na średnim ogniu jak przy tradycyjnych plackach. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych, podajemy z ulubionymi dodatkami.