Wykonanie
Jak dla nas rewelacja, nie dość, że szybkie to i pyszne, pachnące w całym domu oraz bardzo, bardzo sycące. Farsz ( dowolny, jak w przypadku każdej pizzy) zawsze możemy przygotować sobie wcześniej, a po przyjściu z pracy lub szkoły, dosmażyć tylko omlet, zapiec i gotowe. Przepis dojrzałam u nieocenionej
Wiesi :)Porcja na jeden omlet o średnicy 26 cm.

3
jaja1 kopiasta łyżeczka
mąki pszennej2 łyżki
mleka2 szczypty
soli1/4 łyżeczki
przyprawy do pizzynadzienie:5 - 6 średnich
pieczarek1 mała
cebula50 gramów
szynki lub
kiełbasy ( w plasterkach)1/3 strąka
czerwonej papryki50 gramów rozdrobnionej
mozzarellisiekany
szczypiorekPieczarki umyć, pokroić na małe kawałeczki, przysmażyć na patelni ( na
oleju), kiedy wytracą wilgoć, wrzucić posiekaną
cebulę, smażyć do zeszklenia tej ostatniej, odsączyć z tłuszczu i przełożyć do miseczki. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kosteczkę
paprykę, odcedzić i również przełożyć do osobnego naczynia.
Jaja krótko zmiksować z
mąką i resztą składników ( masa będzie rzadka, ale i omlet delikatniejszy).Na 2 - 3 łyżkach
oleju usmażyć omlet z jednej strony na złoto, odwrócić go na drugą stronę ( ja pomagam sobie używając dwóch patelni na raz), mocno zmniejszyć gaz, na
omlecie poukładać najpierw
pieczarki z
cebulą,
potem szynkę,
paprykę, a na końcu nadzienie posypać
serem. Oczywiście wszystkie czynności trzeba robić sprawnie, bo pamiętajmy, że omlet już nam się przypieka od
spodu.
Potem patelnię nakryć przykrywką i smażyć na maleńkim ogniu do rozpuszczenia
sera.Na talerzach posypać siekanym
szczypiorkiem, można też polać
ketchupem.


