ßßß Cookit - przepis na Najlepsza pizza

Najlepsza pizza

nazwa

Wykonanie

Kiedy nadchodzi weekend, mojemu Mężowi rośnie apetyt na coś bardzo kalorycznego. Mam cichą nadzieję, że pizza we własnym wykonaniu jest mniej kaloryczna, niż ta w pizzerii :) W końcu wszystko zależy od inwencji kucharza. Przedstawiam Wam zatem przepis na najlepszą pizzę, jaką do tej pory jadłam. Uwaga - przepis silnie uzależnia! :D
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru,
- 1/2 łyżki soli,
- 50 g drożdży (świeżych),
- 1/4 szklanki oliwy,
- niecała szklanka ciepłej wody.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Drożdże mieszamy trzepaczką z ciepłą wodą i cukrem. Zostawiamy na chwilę. Dodajemy jajko, sól, oliwę i powoli przesianą mąkę. Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję, bez żadnych grudek. Ugniatamy ok. 10 minut tak, by dostało się do niego jak najwięcej pęcherzyków powietrza (wówczas będzie idealne). Wałkujemy tak, żeby placek pokrył dużą blachę (możecie zrobić pizzę okrągłą, jak na zdjęciu). Ciasto może być trochę większe niż blacha - po rozłożeniu składników brzegi składamy do środka - będą grubsze i bardziej chrupiące (jak widać na zdjęciu).
Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy ulubionym sosem pomidorowym lub ketchupem. Resztę składników komponujemy według własnego uznania. Oto moje, które przygotowałam jeszcze przed ugniataniem ciasta:
- ok. 250 g pieczarek,
- 1 cebula,
- ok. 10 plasterków ulubionej szynki,
- szczypiorek,
- ser żółty, mozzarella (1 kula).
Większą połowę pieczarek*, pokrojoną w małe plasterki podsmażyć na łyżce masła. Gdy zaczną się rumienić, dodać połowę cebuli pokrojonej w kosteczkę. Pod koniec smażenia przyprawić do smaku solą ziołową (bądź zwykłą), pieprzem, bazylią i oregano. Usmażone pieczarki przełożyć na osobny talerz. Na tej samej patelni podsmażyć szynkę pokrojoną w nieco większą kostkę na łyżce oleju. Gdy szynka zacznie się rumienić, dodać resztę posiekanej cebuli. Żółty ser zetrzeć na tarce, szczypiorek posiekać. Na przygotowanym cieście, posmarowanym sosem układać kolejno: podsmażone pieczarki, szynkę, świeże pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, szczypiorek. Wierzch pizzy posypać żółtym serem i ułożyć plasterki mozzarelli. Wystające za blachę boki pizzy można zagnieść do środka, tworząc grubsze brzegi. Pizzę możemy posypać odrobiną oregano. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy na rumiany kolor (ok. 20 do 40 minut). Można śmiało zaglądać w trakcie pieczenia (otwierać piekarnik). Smacznego!
*Dzięki temu pizza będzie wilgotna, co nie byłoby możliwe, gdybyśmy wszystkie pieczarki podsmażyli.
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/01/najlepsza-pizza.html