Wykonanie
Smaczna, bardzo sycąca i niedroga :)

6 - 8 średnich
ziemniaków1 mała główka
białej kapusty200 gramów
wędzonego boczku2 pęta
kiełbasy4 - 5 wędzonych pałek z
kurczaka2
marchewki1
pietruszka, kawałek
selera (opcjonalnie)2 średnie
cebulesól,
pieprzulubione suszone
zioła lub gotowa
mieszanka przypraw do
ziemniaków lub np do pizzy
Ziemniaki i
marchewkę obrać, pokroić w cieniutkie plasterki,
Pietruszkę i
selera zetrzeć na dużych oczkach.
Cebule pokroić w piórka.
Kiełbasę posiekać na talarki,
boczek pokroić na paseczki (można je lekko podsmażyć na patelni).Z
kapusty oddzielić około 8 liści, ściąć zgrubiałe części, resztę posiekać na średnią grubość.Naczynie żaroodporne wysmarować
olejem, wyłożyć liśćmi
kapusty, podlać około 0,5 szklanki
wody, układać warstwami warzywa, posolić odrobinę, oprószyć
pieprzem, na nie poukładać plasterki
wędliny,
potem znów warzywa, ociupinkę
soli i
pieprzu i
wędlina. Wierzch skropić
olejem.

Na samej górze poukładać
kurczaka, którego przykrywamy liśćmi
kapusty (dzięki "osłonce" z
kapusty,
kurczak się nie przypiecze, tylko "poddusi").Wierzch
kapusty skrapiamy
olejem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny. W połowie pieczenia wymieniamy przypieczone liście
kapusty na nowe i pieczemy do końca.
