Wykonanie
Delikatne
mięsko w aromatycznym sosie. Podałam je z
ryżem i surówką z
kapusty pekińskiej .

przepis stądokoło 600 gramów
fileta z indyka2
strąki papryki2 średnie
cebule3 szklanki
bulionu drobiowego2 - 3 ząbki
czosnku1/3 łyżeczki
ziół prowansalskich1 kopiasta łyżka
mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej
wodysól,
pieprz,
słodka papryka2 łyżki kwaśnej
śmietany 12 lub 18%1/5 łyżeczki
curryMięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry. Każdy z nich lekko rozbić, oprószyć
przyprawami, obsmażyć na
oleju.
Papryki pokroić w paseczki.
Bulion zagotować, włożyć do niego obsmażone kotlety.Na tym samym
oleju, co przedtem
mięso, zeszklić posiekaną
cebulę i zmiażdżony
czosnek, dodać do
wywaru z
mięsem, przyprawić, gotować do miękkości.Na 15 minut przed końcem gotowania
mięsa wrzucić pokrojoną
paprykę, dusić dalej pod przykryciem na małym ogniu.
Mąkę wymieszać z
wodą, dodać do sosu, zagotować, doprawić, wyłączyć gaz i po chwili dodać
śmietanę i wymieszać.