ßßß Cookit - przepis na bitki z indyka w sosie paprykowym

bitki z indyka w sosie paprykowym

nazwa

Wykonanie

Delikatne mięsko w aromatycznym sosie. Podałam je z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej .
przepis stąd
około 600 gramów fileta z indyka
2 strąki papryki
2 średnie cebule
3 szklanki bulionu drobiowego
2 - 3 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
1 kopiasta łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej wody
sól, pieprz, słodka papryka
2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
1/5 łyżeczki curry
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry. Każdy z nich lekko rozbić, oprószyć przyprawami, obsmażyć na oleju.
Papryki pokroić w paseczki.
Bulion zagotować, włożyć do niego obsmażone kotlety.
Na tym samym oleju, co przedtem mięso, zeszklić posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, dodać do wywaru z mięsem, przyprawić, gotować do miękkości.
Na 15 minut przed końcem gotowania mięsa wrzucić pokrojoną paprykę, dusić dalej pod przykryciem na małym ogniu. Mąkę wymieszać z wodą, dodać do sosu, zagotować, doprawić, wyłączyć gaz i po chwili dodać śmietanę i wymieszać.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/02/bitki-z-indyka-w-sosie-paprykowym.html