Wykonanie
W lodówce piękna
pierś indycze w kuchni bukiet
ziół i obiad na dziś już prawie gotowy. Pozwoliłam sobie sięgnąć po przepis pani Ewy Wachowicz aby zrobić coś bardzo aromatycznego i pysznego. Aby skrócić czas w przygotowaniu posiłku pierś wstawiłam do mikrofali i w ten sposób obiad był gotów w 40 minut nie licząc czasu marynowania
mięsa.

Do przygotowania pieczeni potrzebowałam:1
pierś indyczagarść
ziół prowansalskich3-4 ząbki
czosnku3-4 łyżki
olejuszklanka
białego wina lub
bulionu drobiowegoszklanka
śmietanysólpieprzNa rozgrzaną suchą patelnię
daję 1 łyżkę
soli i garść
ziół prowansalskich, podgrzewam kilka sekund cały czas mieszając aż z
ziół wydobędzie się aromat. Odstawiam do wystygnięcia a następnie dodaję zmiażdżony
czosnek i zmielony
pieprz. Marynatą nacieram
mięso i odstawiam do lodówki na całą noc. Następnie wyciągam pierś i obsmażam na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor. Przekładam do naczynia żaroodpornego podlewam gorącym
bulionem i albo piekę piekarniku przez 1,5 godz.podlewając powstałym sosem, albo wstawiam na 30 min. do mikrofali o mocy 750 W