Wykonanie
Przepyszna, bardzo syta rolada 2 w 1, do tego jeszcze jakaś surówka o zdecydowanym smaku,
sos pomidorowy lub
pieczarkowy i obiad dla całej rodzinki gotowy :)Wypróbujcie również roladę z
mięsa mielonego z
pieczarkami, jest pyszna !

masa
mięsna:800 gramów
mielonego mięsa wieprzowego ( u mnie dość tłusta
szynka)2
jaja1
kajzerka namoczona w
mleku i odciśnięta1 kopiasta łyżka
kaszy manny1 kopiasta łyżka
mąki pszennejtroszkę mniej niż 3/4 łyżeczki
soli1 płaska łyżeczka
papryki słodkiej0,5 łyżeczki
pieprzu czarnego2 zmiażdżone ząbki
czosnkufarsz:0,5 kg ugotowanych
ziemniaków3 ugotowane na twardo
jaja1
żółtko100 gramów grubo
startego sera żółtego (dałam edamski)0,5 pęczka posiekanej zielonej
pietruszki lub
koperku1 płaska łyżka
kaszy mannyvegeta i
pieprz do smaku
sos pieczarkowyZiemniaki przepuszczamy przez praskę,
jaja i
pietruszkę siekamy drobno.Do miski wrzucamy
ziemniaki,
jaja,
żółtko,
ser,
kaszę,
przyprawy, wszystko mieszamy na jednolitą masę.
Mięso zmielić razem z bułeczką, dodać
przyprawy,
jaja,
kaszę,
czosnek,
mąkę, wyrobić jednolitą masę.Przygotować sobie arkusz papieru do pieczenia, zaznaczyć sobie na nim wymiary 40x25 cm (rozmiar rolady dostosowałam do swojej keksówki, która ma 12x25 cm).Wyznaczony prostokąt natłuścić
olejem, następnie wyłożyć na niego masę
mięsną, dostosować ją do wymiarów, ma
mieć grubość około 1 cm.Na masę
mięsną wyłożyć równomiernie farsz ziemniaczany, zwinąć wzdłuż krótszego brzegu.

Roladę razem z papierem przenieść do foremki, oczywiście część papieru po dostosowaniu do keksówki odciąć.Piec około 60 minut w temperaturze 200 stopni, pod koniec pieczenia (powiedzmy około 15 - 20 minut przed końcem),
mięsko z góry można przykryć folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekło.Po upieczeniu kroić na plastry, podawać z gotowanymi warzywami lub pikantną surówką,
sosem pieczarkowym.
