Wykonanie
Delikatne i rozpływające się w ustach...

2 większe
filety z kurczaka1
kajzerka namoczona w
mleku i odciśnięta1
jajo (
żółtko i
białko osobno)2 zmiażdżone ząbki
czosnku2 kopiaste łyżki
kaszy manny1 garść
mrożonej włoszczyznysól,
pieprzvegeta +
mąka do obtaczania pulpetówsos:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki2 szklanki
mleka1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzuszczypta
gałki muszkatałowejdodatkowo ewentualnie: siekana
zielenina, np
koperek,
pietruszka zielona
Włoszczyznę gotujemy około 6 - 7 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzamy dokładnie, schładzamy.Filety mielimy na średnich oczkach razem z
bułką i
włoszczyzną.Do masy
mięsnej dodajemy
żółtko,
czosnek,
przyprawy,
kaszę mannę, wyrabiamy dokładnie.
Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy
mięsnej, delikatnie mieszamy łyżką.Lekko zwilżonymi dłońmi (masa będzie lepka) nabieramy kawałki masy, formujemy z nich pulpeciki średniej wielkości, obtaczamy w
mące, wrzucamy na wrzątek z
vegeta i
solą, gotujemy pod przykryciem około 25 minut.W czasie, kiedy pulpety się gotują przygotowujemy sos.
Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy
mąkę i mieszamy dokładnie, po dosłownie minucie, dodajemy
mleko,
przyprawy i mieszamy cały czas dopóki sos nie zgęstnieje, zagotowujemy i zestawiamy z ognia.Pulpety polewamy sosem, podajemy np z
ryżem, pikantną surówką lub z parowanymi warzywami, posypujemy siekaną
zieleniną.