ßßß
2 większe filety z kurczaka1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta1 jajo ( żółtko i białko osobno)2 zmiażdżone ząbki czosnku2 kopiaste łyżki kaszy manny1 garść mrożonej włoszczyznysól, pieprzvegeta + mąka do obtaczania pulpetówsos:2 łyżki masła2 łyżki mąki2 szklanki mleka1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzuszczypta gałki muszkatałowejdodatkowo ewentualnie: siekana zielenina, np koperek, pietruszka zielonaWłoszczyznę gotujemy około 6 - 7 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzamy dokładnie, schładzamy.Filety mielimy na średnich oczkach razem z bułką i włoszczyzną.Do masy mięsnej dodajemy żółtko, czosnek, przyprawy, kaszę mannę, wyrabiamy dokładnie.Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy mięsnej, delikatnie mieszamy łyżką.Lekko zwilżonymi dłońmi (masa będzie lepka) nabieramy kawałki masy, formujemy z nich pulpeciki średniej wielkości, obtaczamy w mące, wrzucamy na wrzątek z vegeta i solą, gotujemy pod przykryciem około 25 minut.W czasie, kiedy pulpety się gotują przygotowujemy sos.Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, po dosłownie minucie, dodajemy mleko, przyprawy i mieszamy cały czas dopóki sos nie zgęstnieje, zagotowujemy i zestawiamy z ognia.Pulpety polewamy sosem, podajemy np z ryżem, pikantną surówką lub z parowanymi warzywami, posypujemy siekaną zieleniną.