Wykonanie
Zapraszam na leniwie pyszne śniadanko - suflet na
mące z
ciecierzycy z dodatkiem
wędzonego sera żółtego z delikatną nutą
gałki muszkatołowej.Składniki na ok. 5 sufletów:·
masło do wysmarowania foremek· 2 łyżki
masła· 4
jajka· 1
żółtko· 4 łyżki
mąki z
ciecierzycy· 1 szklanka zimnego
mleka 0,5%· 1/2 łyżeczki
soli· 1/4 łyżeczki
pieprzu· 1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej· 1/2 szklanki
twardego sera żółtego wędzonego startego na tarce o dużych oczkach5 kokilek smarujemy
masłem, na dnie układamy niewielką porcję
startego sera.
Żółtka oddzielamy od
białek.
Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy
mąkę i robimy jasną zasmażkę. Następnie powoli dodajemy
mleko, cały czas mieszamy do momentu aż masa zgęstnieje. Kiedy
sos beszamelowy będzie gotowy, ściągamy go z ognia i doprawiamy
solą,
pieprzem i gałką. Masę stopniowo dodajemy do zmiksowanych
żółtek. Dodajemy
starty ser żółty. Całość dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy je do masy
żółtkowej, delikatnie mieszając, aby piana nie opadła. Masę rozlewamy do przygotowanych kokilek. Suflety pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 17-18 minut, do tzw. suchego patyczka. Podajemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego!