Wykonanie

Kopytka zawsze robię na zapas.Lubię je
mieć w zamrażarce na sytuacje awaryjne, kiedy nie mam pomysłu na obiad.Szybkie i proste w wykonaniu a zarazem smaczne, zawsze inne dzięki różnym sosom lub dodatkom.składniki na 4 porcje:500 g ugotowanych
ziemniaków, dobrze wystudzonych180 g
mąki pszennej2 łyżki
kaszy manny1
jajko1 łyżeczka
VegetyZiemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto do uzyskania gładkiej masy. Na obficie posypanym
mąką blacie uformować z ciasta 2 wąskie i długie wałki. Pokroić na ukośne kawałki (2 cm szerokości) i wrzucać na wrzącą
wodę, gotować od 3 do 5 minut od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.Najlepsze podane odsmażane z
cebulką i
pieczarkami :)Wykonanie w Theromixie :1.
Ziemniaki,
mąkę i
kaszę manną rozdrobnić 10s./obr.42. Dodać
jajko,
sól i wyrobić przy pomocy kopystki 30s./Interwał.Okrasa:2 duże
cebule5
pieczareksól i
pieprz do smaku
Cebulę obrać i pokroić na kostkę,
pieczarki umyć i obrać, pokroić na pół plasterki. Smażyć razem na łyżce
oleju do zrumienienia, doprawić
solą i
pieprzem.Podawać z kopytkami.* kopytka można podawać z różnymi sosami, z bukietem surówek, polane sklarowanym
masłem lub ze skwarkami z
cebulą.** do przygotowania kopytek najlepiej nadają się mączyste
ziemniaki, zwłaszcza ugotowane dzień wcześniej lub pozostałe z wczorajszego obiadu, dobrze schłodzone w lodówce.*** w przypadku
młodych ziemniaków należy zwiększyć ilość
kaszy manny do 30g, natomiast ilość
mąki zwiększać, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta.