ßßß Cookit - przepis na Kopytka z cebulą i pieczarkami

Kopytka z cebulą i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Kopytka zawsze robię na zapas.
Lubię je mieć w zamrażarce na sytuacje awaryjne, kiedy nie mam pomysłu na obiad.
Szybkie i proste w wykonaniu a zarazem smaczne, zawsze inne dzięki różnym sosom lub dodatkom.
składniki na 4 porcje:
500 g ugotowanych ziemniaków, dobrze wystudzonych
180 g mąki pszennej
2 łyżki kaszy manny
1 jajko
1 łyżeczka Vegety
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto do uzyskania gładkiej masy. Na obficie posypanym mąką blacie uformować z ciasta 2 wąskie i długie wałki. Pokroić na ukośne kawałki (2 cm szerokości) i wrzucać na wrzącą wodę, gotować od 3 do 5 minut od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
Najlepsze podane odsmażane z cebulką i pieczarkami :)
Wykonanie w Theromixie :
1. Ziemniaki, mąkę i kaszę manną rozdrobnić 10s./obr.4
2. Dodać jajko, sól i wyrobić przy pomocy kopystki 30s./Interwał.
Okrasa:
2 duże cebule
5 pieczarek
sól i pieprz do smaku
Cebulę obrać i pokroić na kostkę, pieczarki umyć i obrać, pokroić na pół plasterki. Smażyć razem na łyżce oleju do zrumienienia, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z kopytkami.
* kopytka można podawać z różnymi sosami, z bukietem surówek, polane sklarowanym masłem lub ze skwarkami z cebulą.
** do przygotowania kopytek najlepiej nadają się mączyste ziemniaki, zwłaszcza ugotowane dzień wcześniej lub pozostałe z wczorajszego obiadu, dobrze schłodzone w lodówce.
*** w przypadku młodych ziemniaków należy zwiększyć ilość kaszy manny do 30g, natomiast ilość mąki zwiększać, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta.
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2013/04/kopytka-z-cebula-i-pieczarkami.html