ßßß
przepis z moimi zmianami stąd2 szklanki mąki pszennej (z powodzeniem możecie użyć pełnoziarnistej)80 gramów oleju ( dałam słonecznikowy, ale rzepakowy tez będzie ok)0,5 szklanki cukru + 2 kopiaste łyżki (optymalnie brązowy, ale biały też może być)2 jaja4 małe marchewki starte na drobnych oczkach2,5 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 łyżeczki sody (jeśli używacie mąki pełnoziarnistej)200 ml mleka1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub parę kropel aromatu (opcjonalnie)1 łyżeczka cynamonu0,5 garści siekanych drobno orzechów włoskich (opcjonalnie)szczypta solipolewa czekoladowa, lukier, cukier puder lub nicdowolna dekoracjaW jednej misce przemieszać mąkę, sól, proszek, sodę (jeśli używacie pełnoziarnistej), cynamon, cukier, wymieszać łyżką.Do drugiej wbijacie jaja, wlewacie mleko, aromat lub ekstrakt, olej, mieszacie łyżką lub trzepaczką rózgową (jajo ma być dobrze rozkłócone, nie używajcie miksera).Składniki sypkie wsypujemy do mokrych, mieszamy łyżką do połączenia składników (jeśli w misce zostaną Wam małe grudki, to super).Na końcu wsypujemy startą marchewkę (nie odsączajmy jej z soku), mieszamy całość łyżką.Foremkę do muffin wypełniamy papierowymi papilotkami.Do papilotek nakładamy ciasto do wysokości 3/4. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy około 25 minut.Po wystygnięciu dowolnie dekorujemy.