Wykonanie
Szybkie, wilgotne, pyszne, pachnące, polecam i tyle :) Przepis na 15 - 16 sztuk.

przepis z moimi zmianami stąd2 szklanki
mąki pszennej (z powodzeniem możecie użyć pełnoziarnistej)80 gramów
oleju ( dałam
słonecznikowy, ale rzepakowy tez będzie ok)0,5 szklanki
cukru + 2 kopiaste łyżki (optymalnie brązowy, ale biały też może być)2
jaja4 małe
marchewki starte na drobnych oczkach2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sody (jeśli używacie
mąki pełnoziarnistej)200 ml
mleka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub parę kropel aromatu (opcjonalnie)1 łyżeczka
cynamonu0,5 garści siekanych drobno
orzechów włoskich (opcjonalnie)szczypta
solipolewa czekoladowa,
lukier,
cukier puder lub nicdowolna dekoracjaW jednej misce przemieszać
mąkę,
sól, proszek,
sodę (jeśli używacie pełnoziarnistej),
cynamon,
cukier, wymieszać łyżką.Do drugiej wbijacie
jaja, wlewacie
mleko, aromat lub ekstrakt,
olej, mieszacie łyżką lub trzepaczką rózgową (
jajo ma być dobrze rozkłócone, nie używajcie miksera).Składniki sypkie wsypujemy do mokrych, mieszamy łyżką do połączenia składników (jeśli w misce zostaną Wam małe grudki, to super).Na końcu wsypujemy startą
marchewkę (nie odsączajmy jej z soku), mieszamy całość łyżką.Foremkę do muffin wypełniamy papierowymi papilotkami.Do papilotek nakładamy ciasto do wysokości 3/4. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy około 25 minut.Po wystygnięciu dowolnie dekorujemy.
