Wykonanie
Pyszne, pełne warzyw aromatyczne
mięsko w bardzo smakowitym sosie. Do gulaszu można jeszcze dorzucić
fasolkę szparagową, jeśli ktoś lubi.Gulasz podałam z buchtami na parze i
buraczkami na ciepło

przepis z małymi zmianami stąd1 kg
szynki wieprzowej0,5 kg
białej kapusty1 strąk
paprykipuszka
pomidorów w zalewie ( w sezonie 4 średnie, ewentualnie 1 łyżka koncentratu)2 średnie
cebule2 średnie
marchewki1 średnia
pietruszka3 ząbki
czosnku150 ml białego
wytrawnego wina (opcjonalnie)1 łyżeczka
słodkiej papryki0,5 łyżeczki zmielonego
kminku1 łyżeczka
czarnego pieprzu (można dać mniej)1 łyżeczka suszonego
majeranku1
liść laurowyvegeta i
sól do smaku
Mięso myjemy, kroimy w średnią kostkę.
Kapustę szatkujemy średnio grubo.
Cebulę siekamy. W głębokim rondlu podsmażamy
mięso z
cebulą i zmiażdżonym
czosnkiem, następnie podlewamy
wodą, wrzucamy poszatkowaną
kapustę,
przyprawy (oprócz
majeranku) i gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki
paprykę,
pietruszkę oraz
marchewkę, gotujemy na średnim ogniu około 15 minut pod przykryciem, uzupełniamy
wodę i dodajemy
pomidory z puszki wraz z zalewą,
wino (opcjonalnie), dusimy dalej około 20 minut, do miękkości
mięska. Część warzyw ma się rozpaść i zagęścić sos. Pod koniec gotowania dodajemy
majeranek, koncentrat (jeśli nie użyliśmy
pomidorów), zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy.Smacznego :)
