ßßß
przepis z małymi zmianami stąd1 kg szynki wieprzowej0,5 kg białej kapusty1 strąk paprykipuszka pomidorów w zalewie ( w sezonie 4 średnie, ewentualnie 1 łyżka koncentratu)2 średnie cebule2 średnie marchewki1 średnia pietruszka3 ząbki czosnku150 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)1 łyżeczka słodkiej papryki0,5 łyżeczki zmielonego kminku1 łyżeczka czarnego pieprzu (można dać mniej)1 łyżeczka suszonego majeranku1 liść laurowyvegeta i sól do smakuMięso myjemy, kroimy w średnią kostkę.Kapustę szatkujemy średnio grubo.Cebulę siekamy. W głębokim rondlu podsmażamy mięso z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem, następnie podlewamy wodą, wrzucamy poszatkowaną kapustę, przyprawy (oprócz majeranku) i gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, pietruszkę oraz marchewkę, gotujemy na średnim ogniu około 15 minut pod przykryciem, uzupełniamy wodę i dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą, wino (opcjonalnie), dusimy dalej około 20 minut, do miękkości mięska. Część warzyw ma się rozpaść i zagęścić sos. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, koncentrat (jeśli nie użyliśmy pomidorów), zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy.Smacznego :)