Wykonanie

Składniki:1 kg
szynki wieprzowej2
cebule1 duża
marchew2
listki laurowe2 łyżki
papryki słodkiej suszonej w płatkach2 łyżki
mąki1 kostka
mięsnaprzyprawy:
przyprawa do mięsa wieprzowegosólpieprz czarny mielony
papryka słodka mielona
olej do smażeniaWykonanie:
Mięso wieprzowe dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy w większą kostkę (wielkość uzależniona jest od naszych upodobań).
Przyprawy łączymy ze sobą. Pokrojone kawałki
mięsa przekładamy do dużej miski, dodajemy
przyprawy oraz
paprykę słodką suszoną w płatkach, mieszamy wszystko ze sobą, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Odstawiamy do lodówki aby składniki „przegryzły” się ze sobą (ja pozostawiam zawsze na całą noc).
Cebulę oraz
marchew obieramy.
Cebulę kroimy w większą kostkę,
marchew natomiast ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Mięso wyjmujemy z lodówki, na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy je tak długo aż zacznie przybierać ciemnobrązowy kolor od smażenia, tak przygotowane
mięso przekładamy do garnka lub brytfanny. Na tym samym
oleju podsmażamy
cebulę, gdy zacznie robić się miękka dodajemy
marchew i dusimy do miękkości. Podsmażone warzywa dodajemy do
mięsa i zalewamy to wszystko gorącą, przegotowaną
wodą,
mięso musi być zakryte, dodajemy
listki laurowe, kostkę
mięsną. Dusimy pod przykryciem przez około 60 minut, aż
mięso będzie miękkie.

Na samym końcu smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy
solą i
pieprzem.
Mąkę pszenną rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej
wody i stopniowo wlewamy do
mięsa. Dusimy wszystko przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i podajmy z ulubionymi dodatkami.

