ßßß Cookit - przepis na Królik duszony w warzywach

Królik duszony w warzywach

nazwa

Wykonanie

Danie jest z cyklu : "łatwe", dlatego to jest moja propozycja na świąteczny obiad :)
Składniki :
mięso z królika ok. 60 dag tj. 3 tuszki
marchew, pietruszka, duża cebula
czosnek 2 ząbki
sól, pieprz czarny, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka mielona
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie :
mięso umyć osuszyć, posypać pieprzem, papryką
Cebulę pokroić w piórka, marchew i pietruszkę w kostkę
Na rozgrzanym tłuszczu mięso obsmażyć z obu stron
Wsypać cebulę, przesmażyć, wsypać warzywa i pokrojony czosnek, przykryć pokrywką- smażyć
W trakcie smażenia dolać tyle wody by mięso nie przywarło do patelni- smażyć do miękkości mięsa, w trakcie posolić i wsypać sporą szczyptę ziół prowansalskich, często mieszać by nie przypalić warzyw i mięsa.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/12/krolik-duszony-w-warzywach.html