ßßß Cookit - przepis na Pasztet z królika i wieprzowiny

Pasztet z królika i wieprzowiny

nazwa

Wykonanie

Składniki :
ok.1 kg tuszki z królika
30 dag podgarla
2 duże marchewki
1 pietruszka, kawałek selera
3 średnie cebule
5 ząbków czosnku
3 duże jajka
1-2 małe kajzerki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, oregano, papryka mielona ostra, 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu
Przygotowanie :
Mięsa włożyć do dużego garnka, zagotować i wtedy "zszumować"
Gotować do miękkości , po zszumowaniu włożyć obrane warzywa, pieprz w ziarnach, liście laurowe, cebule bez krojenia
Nie pozwolić na zupełne ich rozgotowanie i jeszcze gdy są w miarę twarde wyjąć
Mięso dogotować, wystudzić, z mięsa królika wyjąć kości i wszystko przemielić- razem z warzywami
Masę doprawić do smaku przyprawami, wlać roztrzepane jajka i masę dokładnie wyrobić
Wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia 2 foremki, wyrównać wierzch pasztetów
Piekłam ok. 1 godz. w temp.180*C
Z tej ilości mięsa wyszły mi 2 foremki 10 x 22 cm oraz 2 małe słoiczki, które pasteryzowałam 2 -krotnie.
Pasztet jest bardzo delikatny w smaku.
Wszystkim domownikom bardzo smakował :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2020/12/pasztet-z-krolika-i-wieprzowiny.html