Wykonanie

Składniki :ok.1 kg
tuszki z
królika30 dag podgarla2 duże
marchewki1
pietruszka, kawałek
selera3 średnie
cebule5 ząbków
czosnku3 duże
jajka1-2 małe
kajzerkisól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
majeranek,
oregano,
papryka mielona ostra, 2
liście laurowe, kilka ziaren
pieprzu
Przygotowanie :
Mięsa włożyć do dużego garnka, zagotować i wtedy "zszumować"Gotować do miękkości , po zszumowaniu włożyć obrane warzywa,
pieprz w ziarnach,
liście laurowe,
cebule bez krojeniaNie pozwolić na zupełne ich rozgotowanie i jeszcze gdy są w miarę twarde wyjąć
Mięso dogotować, wystudzić, z
mięsa królika wyjąć kości i wszystko przemielić- razem z warzywamiMasę doprawić do smaku
przyprawami, wlać roztrzepane
jajka i masę dokładnie wyrobićWysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia 2 foremki, wyrównać wierzch pasztetówPiekłam ok. 1 godz. w temp.180*C

Z tej ilości
mięsa wyszły mi 2 foremki 10 x 22 cm oraz 2 małe słoiczki, które pasteryzowałam 2 -krotnie.Pasztet jest bardzo delikatny w smaku.Wszystkim domownikom bardzo smakował :)