Wykonanie
Bardzo wysublimowane połączenie smakowe
kawy,
wafelków z
bezą i dalekim aromatem
kokosu, wszystko składa się na to, że ciasto nie tylko wygląda królewsko, ale też i tak smakuje :) Jak dla mnie REWELACJA !Nie jest trudne ani czasochłonne wbrew pozorom, nic, tylko piec :) Po cieście zostają nam 4
żółtka, możemy je wykorzystać robiąc rogaliki krucho -
drożdżowe, nie zawiedziecie się :)

przepis z moimi sporymi zmianami stąd
biszkopt:3
jaja4 łyżki
cukru3 płaskie łyżki
mąki pszennej1 łyżka
kakao0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaponcz na dwa blaty:0,5 szklanki chłodnej
kawy (moc wg uznania) lub do wyboru:0,5 szklanki
kakao (może być na
mleku, może też być na wodzie)ciasto
wafelkowo –
orzechowe0,5 szklanki
białek (u mnie to były
białka z 5
jajek)¾ szklanki
cukru120 gramów
wafelków Prince
Polo100 gramów
orzechów (dałam włoskie, pól posiekałam drobno, pół bardzo drobno)50 gramów
wiórków kokosowych1 łyżka
mąki ziemniaczanej¼ łyżeczki
proszku do pieczeniakrem
waniliowo –
kawowy:1
budyń waniliowy bez
cukru (40 gramowy)5 łyżek
cukru1 łyżka
cukru waniliowego150 gramów miękkiego
masła0,5 łyżki
mąki ziemniaczanej350 ml
mleka1 łyżka
kawy + 1 łyżka wrzątku1,5 łyżki
spirytusu lub
rumu lub
likieru kawowegopolewa czekoladowawiórki kokosowe do posypania z wierzchu ( około 1 garści)
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli, wsypać
cukier, utrzeć, następnie dodać
żółtka, krótko zmiksować, dodać
mąkę i
kakao oraz
proszek do pieczenia, zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem (lub wyłożyć papierem do pieczenia), wysypać
kaszą manną, wylać ciasto, piec około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka.
Biszkopt schłodzić, nasączyć ponczem.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli, dodać
cukier, zmiksować niezbyt długo, następnie przesiać
mąkę ziemniaczaną z
proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia składników.
Wafelki pokroić w 1 cm kostkę. Pokrojone
wafelki, posiekane
orzechy, wiórki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia, rozprowadzić
bezę i delikatnie wyrównać powierzchnię. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Papier oderwać po całkowitym wystudzeniu blatu
bezowego. Blat nasączyć ponczem.W 0,5 szklanki
mleka wymieszać
budyń,
cukry,
mąkę, resztę
mleka zagotować, wlać mieszankę i ugotować
budyń, schłodzić go do temperatury pokojowej. Następnie po 1 łyżce dodawać miękkie
masło, aż do wyczerpania tłuszczu, cały czas ucierając (robiłam to blenderem).
Kawę zaparzyć we wrzątku, schłodzić, dodać do masy , utrzeć na gładki krem. To samo zrobić z
alkoholem.Składanie:Na
wafelkowy blat (nasączony ponczem) wykładamy ¾ kremu, wygładzamy powierzchnię, przykrywamy blatem
kakaowym, który smarujemy pozostałym kremem, wygładzamy powierzchnię, polewamy polewą, posypujemy wiórkami, schładzamy przez parę godzin w lodówce.

