Babka kolorowa z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Składniki:
4 jajka
20 dag mąki ziemniaczanej i tyle samo maki pszennej
20 dag masła
200 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
polewa czekoladowa, wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Masło i cukier utrzeć na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku
Mąki i proszek zmieszać, dodawać po kilka łyżek do utartej masy jajeczno-cukrowej oraz letnie mleko- dokładnie połączyć
Ubić białka na pianę, dodać delikatnie- wymieszać
Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki- wymieszać każdą
Przełożyć jedną i drugą masę do natłuszczonej foremki, można delikatnie zmieszać je już w foremce widelcem
Piec przez ok. 50 min. w temp.180*C
Polać babkę gotową polewą lub rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami słodkiej śmietany 36%- polać
Ja posypałam jeszcze wiórkami kokosowymi.
Piekłam w foremce z kominem o średnicy 20 cm u góry.
/przepis znalazłam w kolorowej gazecie./
Wiosna, wiosna, ach to tak!
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2021/04/babka-kolorowa-z-czekolada.html