Wykonanie
Składniki:4
jajka20 dag
mąki ziemniaczanej i tyle samo
maki pszennej20 dag
masła200 ml
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaopolewa czekoladowa,
wiórki kokosowePrzygotowanie:
Masło i
cukier utrzeć na puszystą masę, dodawać po jednym
żółtkuMąki i proszek zmieszać, dodawać po kilka łyżek do utartej masy jajeczno-cukrowej oraz letnie
mleko- dokładnie połączyćUbić
białka na pianę, dodać delikatnie- wymieszaćMasę podzielić na dwie części, do jednej dodać
kakao, a do drugiej 2 łyżki
mąki- wymieszać każdąPrzełożyć jedną i drugą masę do natłuszczonej foremki, można delikatnie zmieszać je już w foremce widelcemPiec przez ok. 50 min. w temp.180*CPolać babkę gotową polewą lub rozpuścić
czekoladę w kąpieli
wodnej z kilkoma łyżkami słodkiej
śmietany 36%- polaćJa posypałam jeszcze wiórkami kokosowymi.
Piekłam w foremce z kominem o średnicy 20 cm u góry./przepis znalazłam w kolorowej gazecie./
Wiosna, wiosna, ach to tak!