ßßß
150 gramów cukru25 gramów ciemnego kakao115 gramów mąki tortowej40 gramów stopionego, schłodzonego masła6 jaj (żółtka i białka osobno)1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub parę kropel aromatu1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaponcz:1/3 szklanki herbaty i sok z 1/3 cytryny lub1/3 szklanki herbaty i 2 łyżki rumu lub1/3 szklanki soku wiśniowego lub kompotu lub1/3 szklanki wody i sok z 1/3 cytrynykrem:0,5 litra śmietany kremówki 30%1,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku3 kopiaste łyżki cukru pudru (spróbujcie czy taka ilość Wam odpowiada)dodatkowo:1/3 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki150 ml śmietany 36% + śmietanfix (do kleksów)ewentualnie wisienki do dekoracjipolewa czekoladowa:200 gramów czekolady gorzkiej3 - 4 łyżki słodkiej śmietanki kremówki 30 %Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną pianę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Krem żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, wysypać mąką krupczatką lub kaszą manną, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka.Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Jeśli ciasto wyrosło nam z „czubkiem” delikatnie ściąć wierzch. Dolny blat nasączyć ponczem i posmarować dżemem porzeczkowym.Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić (ma być ciepła i wciąż płynna).Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, zmiksować jeszcze przez chwilę. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej, wymieszać, następnie żelatynę wlać do śmietany i ubić mikserem.Masę wylać na posmarowany dżemem blat, wyrównać powierzchnię, przykryć drugą częścią ciasta i leciutko docisnąć, włożyć do lodówki do stężenia kremu.Przygotować polewę czekoladową (czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko schłodzić), posmarować nią ciasto, wygładzić powierzchnię, włożyć do lodówki do stężenia. Kiedy polewa całkiem zastygnie na cieście nożem zarysować sobie gdzie będą krojone kawałki ciasta.Śmietankę na kleksy ubić ze śmietanfixem, przełożyć do szprycy, na każdym kawałku ciasta wycisnąć „kwiatuszka”, ozdobić go wisienką lub nie i podawać.