Wykonanie
Tym razem postanowiłam zrobić ją jak torcik. Efekt bardzo sympatyczny :)Lekki
śmietanowy krem, biszkopcik, który ładnie nam się pokroi i nie pokruszy, jak dla nas to połączenie idealne :)

150 gramów
cukru25 gramów ciemnego
kakao115 gramów
mąki tortowej40 gramów stopionego, schłodzonego
masła6 jaj (
żółtka i
białka osobno)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub parę kropel aromatu1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaponcz:1/3 szklanki
herbaty i sok z 1/3
cytryny lub1/3 szklanki
herbaty i 2 łyżki
rumu lub1/3 szklanki
soku wiśniowego lub kompotu lub1/3 szklanki
wody i sok z 1/3
cytrynykrem:0,5 litra
śmietany kremówki 30%1,5 łyżki
żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku3 kopiaste łyżki
cukru pudru (spróbujcie czy taka ilość Wam odpowiada)dodatkowo:1/3 słoiczka
dżemu z czarnej porzeczki150 ml
śmietany 36% + śmietanfix (do kleksów)ewentualnie wisienki do dekoracji
polewa czekoladowa:200 gramów
czekolady gorzkiej3 - 4 łyżki słodkiej
śmietanki kremówki 30 %
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić z
cukrem na puszystą jasną pianę.
Mąkę przesiać z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Krem
żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z
białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt
waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać
mąkę z
kakao i
proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować
masłem, wysypać
mąką krupczatką lub
kaszą manną, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka.Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Jeśli ciasto wyrosło nam z „czubkiem” delikatnie ściąć wierzch. Dolny blat nasączyć ponczem i posmarować
dżemem porzeczkowym.
Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić (ma być ciepła i wciąż płynna).
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier puder, zmiksować jeszcze przez chwilę. Do
żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej, wymieszać, następnie
żelatynę wlać do
śmietany i ubić mikserem.Masę wylać na posmarowany
dżemem blat, wyrównać powierzchnię, przykryć drugą częścią ciasta i leciutko docisnąć, włożyć do lodówki do stężenia kremu.Przygotować
polewę czekoladową (
czekoladę ze
śmietanką rozpuścić w kąpieli
wodnej, lekko schłodzić), posmarować nią ciasto, wygładzić powierzchnię, włożyć do lodówki do stężenia. Kiedy polewa całkiem zastygnie na cieście nożem zarysować sobie gdzie będą krojone kawałki ciasta.
Śmietankę na kleksy ubić ze śmietanfixem, przełożyć do szprycy, na każdym kawałku ciasta wycisnąć „kwiatuszka”, ozdobić go wisienką lub nie i podawać.
