Wykonanie
To proste ciasto każdemu się uda i raczej każdemu posmakuje, dużo
czekolady, delikatne echo
rumu,
kakao i
śliwki przemycone pod postacią suszonych w
czekoladzie i
powideł śliwkowych.Ja z oszczędności poukładałam po jednej śliwce na każdym kawałku ciasta, by było lepiej dzielić, ale możemy również poukładać je jedna przy drugiej, lecz wiadomo, musimy się wtedy liczyć z tym, że koszt wykonania ciasta znacznie wzrośnie. Polecam Inezkę ! :)

ciasto
kakaowe:150 gramów
cukru25 gramów ciemnego
kakao115 gramów
mąki tortowej40 gramów stopionego, schłodzonego
masła6 jaj (
żółtka i
białka osobno)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub parę kropel aromatu1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniakrem
kakaowo -
śliwkowy:500 ml
śmietanki kremówki 30%3 łyżki
powideł śliwkowych5 kopiastych łyżek
cukru pudru2 łyżki z małą górką ciemnego
kakao2 łyżki z małą górką
żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
polewa czekoladowa ( zrobiłam podwójną porcję)dodatkowo:1/3 słoiczka
powideł śliwkowych9 sztuk
śliwek w
czekoladzie lub więcej0,5 kieliszka ciemnego
rumu ( opcjonalnie)
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić z
cukrem na puszystą jasną pianę.
Mąkę przesiać z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Krem
żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z
białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt
waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać
mąkę z
kakao i
proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.Kwadratową blaszkę o
boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka.Ciasto schłodzić, przeciąć na dwa blaty, polecam metodę nitkową, czyli, naciąć wokoło w połowie na głębokość około 0 , 5 cm, wsadzić do środka nitkę, skrzyżować ze sobą jej końce, przeciągać przez ciasto i już mamy przekrojone na pół.


Spodni blat pokropić
rumem, posmarować powidłami.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać
cukier puder i
kakao, zmiksować krótko na najszybszych obrotach, dodać powidła, wymieszać delikatnie łyżką.
Żelatynę dobrze wymieszać we wrzącej wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej, zahartować dwiema łyżkami masy śmietanowej, wlać do całości i szybko zmiksować na najwyższych obrotach, jeśli masa jest bardzo rzadka, można wsadzić na maximum 10 minut do lodówki, żeby stała się gęstsza. Następnie rozprowadzić ją na powidłach, wyrównać powierzchnię, przykryć drugim blatem, wierzch delikatnie i z czuciem docisnąć.

Schować do lodówki do całkowitego zgęstnienia kremu.Następnie przygotować polewę ( zrobiłam z podwójnej porcji).Na cieście poukładać
śliwki w
czekoladzie, polać je polewą, którą również rozprowadzić po powierzchni ciasta, schłodzić parę godzin w lodówce.RADA: Żeby
śliwki nie przesuwały się podczas smarowania polewą, wcześniej lekko je roztopiłam w kąpieli
wodnej, a
potem od razu ( jeszcze gorące ) poukładałam na cieście i poczekałam aż się "przykleją" do podłoża.


