Wykonanie
Przepyszna, delikatna, jednak baaardzo sycąca
tarta, w wersji wege spokojnie można odpuścić
mięsko i tak będzie świetna :)

ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennej lub pełnoziarnistej120 gramów
masła lub
margaryny3 - 4 łyżki zimnej
wodyszczypta
solifarsz:450 gramów
mrożonego szpinaku + 2 łyżki
oleju rzepakowego3 - 4 ząbki
czosnku250 gramów
twarogu półtłustegogarść
startego sera żółtego (optymalnie
mozzarella, ja dałam edamski)
sól,
pieprz, gałka muszkatałowa3 łyżki
mąki pszennej2
jaja2
filety z kurczaka + ulubiona
przyprawa do kurczakaponadto:2 garście
startego sera żółtego do posypania tarty
Mąkę przesiewamy z
solą, dodajemy zimne
masło, siekamy je razem z
mąką, następnie dodajemy
wodę i zagniatamy kruche ciasto, wkładamy do lodówki na 30 minut.
Kurczaka kroimy w kosteczkę, oprószamy
przyprawą, smażymy na złoto.
Szpinak rozmrażamy podgrzewając w rondlu, dodajemy
olej, zmiażdżone ząbki
czosnku, wysmażamy go na gęsto, sok ma być całkowicie zredukowany, masę schładzamy.Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty lub tortownicę o średnicy 26 cm (piekłam w tortownicy), nakłuwamy gęsto widelcem, podpiekamy na złoto w 190 stopniach, u mnie trwało to około 18 minut.Do dużej miski przekładamy
szpinak z
czosnkiem, dodajemy do niego
ser biały, dokładnie masę ucieramy, by była jednorodna. Następnie do miski ze
szpinakiem wbijamy
jaja, dodajemy
ser żółty,
mąkę,
przyprawy, mieszamy wszystko dokładnie.

Na podpieczony spód wykładamy masę
szpinakową, na nią układamy
mięsko, następnie całość posypujemy
żółtym serem .

Pieczemy około 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni.