ßßß
ciasto:1,5 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej120 gramów masła lub margaryny3 - 4 łyżki zimnej wodyszczypta solifarsz:450 gramów mrożonego szpinaku + 2 łyżki oleju rzepakowego3 - 4 ząbki czosnku250 gramów twarogu półtłustegogarść startego sera żółtego (optymalnie mozzarella, ja dałam edamski)sól, pieprz, gałka muszkatałowa3 łyżki mąki pszennej2 jaja2 filety z kurczaka + ulubiona przyprawa do kurczakaponadto:2 garście startego sera żółtego do posypania tartyMąkę przesiewamy z solą, dodajemy zimne masło, siekamy je razem z mąką, następnie dodajemy wodę i zagniatamy kruche ciasto, wkładamy do lodówki na 30 minut.Kurczaka kroimy w kosteczkę, oprószamy przyprawą, smażymy na złoto.Szpinak rozmrażamy podgrzewając w rondlu, dodajemy olej, zmiażdżone ząbki czosnku, wysmażamy go na gęsto, sok ma być całkowicie zredukowany, masę schładzamy.Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty lub tortownicę o średnicy 26 cm (piekłam w tortownicy), nakłuwamy gęsto widelcem, podpiekamy na złoto w 190 stopniach, u mnie trwało to około 18 minut.Do dużej miski przekładamy szpinak z czosnkiem, dodajemy do niego ser biały, dokładnie masę ucieramy, by była jednorodna. Następnie do miski ze szpinakiem wbijamy jaja, dodajemy ser żółty, mąkę, przyprawy, mieszamy wszystko dokładnie.
Na podpieczony spód wykładamy masę szpinakową, na nią układamy mięsko, następnie całość posypujemy żółtym serem .
Pieczemy około 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni.