ßßß Cookit - przepis na KLUSECZKI FRANCUSKIE

KLUSECZKI FRANCUSKIE

nazwa

Wykonanie

Kluski francuskie to takie bardziej delikatne kluski kładzione. To bardzo fajny dodatek do zup lub mięsa z dodatkiem sosu najlepiej pieczeniowego, grzybowym albo pomidorowym. Wiele osób zajada się kluskami polanymi stopionym masłem i posypanymi parmezanem.
Robiąc kluski korzystałam z niezawodnego przepisu Margarytki TUTAJ :)
Składniki:
1 łyżka masła
3 jajka
5 łyżek mąki pszennej
½ łyżeczki soli
Wykonanie :
Zagotowujemy wodę z łyżeczką soli.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. W osobnej misce ucieramy masło z solą na puszystą masę, dodajemy żółtka i wszystko dokładnie łączymy ucierając jeszcze chwilę. Następnie dodajemy mąkę i ubite na sztywno białka. Całość mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać jeszcze 1 łyżkę mąki. Początkowo przeprowadzamy próbę i wrzucamy kilka klusek na wrzątek, jeśli się rozpływają, to dodajemy jeszcze trochę mąki. Wg mnie jednak proporcje są bardzo dobre, i nic nie musiałam modyfikować. Nakładamy kluseczki małą łyżeczką, gdyż urosną podczas gotowania . Od chwili wypłynięcia gotować kluseczki ok 3 minuty.
Podawać po odcedzeniu.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/05/kluseczki-francuskie.html