Wykonanie
Kluski francuskie to takie bardziej delikatne kluski kładzione. To bardzo fajny dodatek do zup lub
mięsa z dodatkiem sosu najlepiej pieczeniowego,
grzybowym albo
pomidorowym. Wiele osób zajada się kluskami polanymi stopionym
masłem i posypanymi
parmezanem.Robiąc kluski korzystałam z niezawodnego przepisu
Margarytki TUTAJ :)Składniki:1 łyżka
masła3
jajka5 łyżek
mąki pszennej½ łyżeczki
soliWykonanie :Zagotowujemy
wodę z łyżeczką
soli.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. W osobnej misce ucieramy
masło z
solą na puszystą masę, dodajemy
żółtka i wszystko dokładnie łączymy ucierając jeszcze chwilę. Następnie dodajemy
mąkę i ubite na sztywno
białka. Całość mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać jeszcze 1 łyżkę
mąki. Początkowo przeprowadzamy próbę i wrzucamy kilka klusek na wrzątek, jeśli się rozpływają, to dodajemy jeszcze trochę
mąki. Wg mnie jednak proporcje są bardzo dobre, i nic nie musiałam modyfikować. Nakładamy kluseczki małą łyżeczką, gdyż urosną podczas gotowania . Od chwili wypłynięcia gotować kluseczki ok 3 minuty.Podawać po odcedzeniu.