Wykonanie
Składniki na włoską tarte:1 opakowanie Tarty Delecta na 1001 sposobów na słono125 g
margaryna75 ml
woda1 łyżka
olejutłuszcz do wysmarowania blachy1-2 łyżki
mąki pszennej do podsypaniaNadzienie:500 g
mięso mielone2
jaja300 g
szpinak mrożony1 łyżka
masła1-2 ząbki
czosnku4-5 łyżki
śmietany200-230 g
ser feta2
pomidorysól i
pieprz do smakuSposób przyrządzenia:Piekarnik nagrzać do 190° bez termoobiegu. Zawartość
torebki z
ciastem wsypać do głębokiej miski, dodać
margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki,
wodę,
olej i wszystko razem zmiksować (mieszadła świderki) ok.2-3 min. do połączenia się składników.Gdy składniki się połączą ciasto zlepić w kulę, a następnie rozwałkować je na grubość ok. 5 cm podsypując
mąką.Wyłożyć
ciastem dno i boki formy (wysmarowanej tłuszczem), a następnie nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika na ok.15-20 min. do uzyskania złocistego koloru. Gdy
tarta się upiecze zostawić ją do wystudzenia.Na patelni rozgrzać
masło, wrzucić
szpinak. Gdy
woda odparuje, doprawić zmiażdżonym
czosnkiem,
solą i
pieprzem. Chwile wszystko jeszcze podsmażyć i na sam koniec wymieszać
szpinak ze
śmietaną.
Mięso rozdrobnić na patelni i lekko obsmażyć, zdjąć z ognia, wbić 2
jaja i wymieszać.Na tarte wyłożyć całe
mięso mielone, a następnie ułożyć flagę, nakładając najpierw
szpinak,
ser feta i
pomidora pokrojonego w mniejsze kawałki, bądź plasterki.Całość piec w piekarniku nagrzanym do 190° bez termoobiegu ok.20-35 min.