Wykonanie
Bardzo smaczny i aromatyczny barszczyk, na Wigilię podaję go z uszkami, a poza sezonem świątecznym do popicia krokietów, pasztecików i przekąsek na słono.
1 kg
buraków50 gramów suszonych podgrzybków lub
borowików1
marchewka1
pietruszka40 g
selera korzeniowego30 g białej części
pora1
cebula2 ząbki
czosnku1
liść laurowy8 ziaren
czarnego pieprzu6 ziaren jałowca1/2 łyżeczki
kminkusok z 1/2
cytrynycukier,
sól,
pieprzGrzyby umyć, zalać 3 szklankami
wody i odstawić na noc.
Buraki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zalać 4 szklankami zimnej
wody.
Cebulę oraz
czosnek obrać, pokroić, dodać do
buraków. Wsypać 2 łyżeczki
cukru, 1 łyżeczkę
soli, wymieszać, przykryć i pozostawić na 3 godziny.
Grzyby gotować 45 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły.
Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki, dodać do
grzybów, włożyć
liść laurowy oraz ziarna
pieprzu i gotować 30 minut.
Wywar przecedzić (
grzyby można pokroić i dodać z powrotem do barszczu).
Buraki przecedzić, do płynu dodać
jałowiec i
kminek. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut. Następnie połączyć z
wywarem z
grzybów i
włoszczyzny. Gdy barszcz ponownie zawrze, gotować około 1 minuty. Przyprawić
sokiem z cytryny,
cukrem,
pieprzem oraz
solą.