Wykonanie
Tradycyjne danie Tatarów krymskich, przepyszne pierogi z mięsnym farszem, zanurzonym w mega aromatycznym rosołku, dzięki dodatkowi
octu lub
spirytusu do ciasta absolutnie nie nasiąknięte tłuszczem, bardzo polecam !Z podanej porcji wyszło mi 14 sztuk (bardzo konkretnych).Przepis z moimi zmianami od Aleex .


ciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
oleju0,5 łyżeczki
cukru0,5 łyżeczki
soli1 łyżka
octu lub
spirytusu1
żółtkookoło 1/3 szklanki gorącej
wodyfarsz:około 0,5 kg mielonej
wieprzowiny ( u mnie tłustsza
łopatka)2 ząbki
czosnkusól,
pieprz, słodka lub
ostra papryka2 łyżki zimnej
wodyzeszklona 1 posiekana
cebula (na 1 łyżce
oleju)ewentualnie warzywa i ulubione
przyprawy (ja dałam podstawowy zestaw)dodatkowo : 1
białko do posmarowania brzegów pierogów (ja nie smarowałam i się nie porozklejały)Szklankę
wody zagotować z
solą,
cukrem,
olejem, zdjąć z palnika, jednym ruchem wsypać 1 szklankę
maki, zamieszać, by wytworzyła się gęsta masa, ostudzić.Na stolnicę wysypać pozostałą
mąkę, dodać
ocet lub
spirytus, dodać
żółtko, dolewając stopniowo gorącą
wodę zagniatać elastyczne ciasto.

Ciasto ma wchłonąć całą
mąkę i ma łatwo odchodzić od ręki, jeśli zdarzy Wam się, że dacie za dużo
wody, podsypcie odrobiną
mąki.

Po wyrobieniu ciasto zawijamy w folię i zabieramy się do farszu.
Mięso wyrabiamy z zeszkloną
cebulą,
przyprawami,
czosnkiem i
wodą, na gładką masę.

Ciasto wałkujemy dość cienko na omączonej stolnicy, na grubość około 4 mm, wykrawamy kółka wielkości talerzyka deserowego, nakładamy na nie łyżkę farszu, zalepiamy lekko brzegi.Uwaga, niektórzy brzegi ( po wewnętrznej stronie smarują lekko roztrzepanym
białkiem, a
potem je zalepiają, ma to zapobiec rozklejeniu się pierożków, ja tego nie zrobiłam i nic mi się nie rozkleiło).

Następnie brzegi pierożków naciskamy widelcem zalepiając je dokładnie.

Smażymy na głębokim tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Ja smażyłam na głębokiej patelni i moje czebureki były zanurzone w 3/4.Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, danie podałam z dipem
koperkowo -
czosnkowym.