ßßß Cookit - przepis na Czebureki

Czebureki

nazwa

Wykonanie

Wersja mini przysmaku kuchni ukraińskiej:) Nie jest to całkiem oryginalny przepis- od siebie dodałam przecier pomidorowy i kukurydzę, ze względu na gust mój i męża:)
CIASTO:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka octu
1 żółtko
1/3 szklanki gorącej wody
FARSZ:
0,5kg mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
2 łyżki zimnej wody
1 mała cebula
1 łyżka oleju
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżeczki kukurydzy ( u mnie, każdy dodaje ulubione warzywka)
CIASTO:
Szklankę wody gotuje z solą, cukrem i olejem. Zdejmuje z gazu i wsypuje od razu całą szklankę maki. Mieszam do wytworzenia się gęsta masy. Studzę.
Na stolnicę wsypuje pozostałą mąkę, dodaje ocet i żółtko. Dodaje wystudzoną masę. Dolewam stopniowo gorącą wodę zagniatam ciasto. (Ciasto ma wchłonąć całą mąkę i ma łatwo odchodzić od ręki, jeśli zdarzy Wam się, że dacie za dużo wody, podsypcie odrobiną mąki) Po wyrobieniu ciasto zawijam w folię.
FARSZ:
Na patelni smażę startą cebulę. Dodaje mięso mielone. Przyprawiam. Mieszam z dwoma łyżkami przecieru pomidorowego, potem dodaje kukurydze.
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto cienko rozwałkowuje. Wykrawam kółka szklanką, nakładam na nie łyżeczkę farszu, zalepiam brzegi. B rzegi pierożków naciskam widelcem zalepiając je dokładnie.
Smażę na głębokim oleju, do uzyskania złotego koloru. Ja smażyłam na patelni z grubym dnem, a moje czebureki były zanurzone w oleju do około 3/4
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/02/czebureki.html