Wykonanie
Wersja mini przysmaku kuchni ukraińskiej:) Nie jest to całkiem oryginalny przepis- od siebie dodałam
przecier pomidorowy i
kukurydzę, ze względu na gust mój i
męża:)

CIASTO:2,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
oleju0,5 łyżeczki
cukru0,5 łyżeczki
soli1 łyżka
octu1
żółtko1/3 szklanki gorącej
wodyFARSZ:0,5kg
mięsa mielonego2 ząbki
czosnkuprzyprawy:
sól,
pieprz,
ostra papryka2 łyżki zimnej
wody1 mała
cebula1 łyżka
oleju2 łyżki
przecieru pomidorowego3 łyżeczki
kukurydzy ( u mnie, każdy dodaje ulubione warzywka)CIASTO:Szklankę
wody gotuje z
solą,
cukrem i
olejem. Zdejmuje z gazu i wsypuje od razu całą szklankę
maki. Mieszam do wytworzenia się gęsta masy. Studzę.Na stolnicę wsypuje pozostałą
mąkę, dodaje
ocet i
żółtko. Dodaje wystudzoną masę. Dolewam stopniowo gorącą
wodę zagniatam ciasto. (Ciasto ma wchłonąć całą
mąkę i ma łatwo odchodzić od ręki, jeśli zdarzy Wam się, że dacie za dużo
wody, podsypcie odrobiną
mąki) Po wyrobieniu ciasto zawijam w folię.FARSZ:Na patelni smażę startą
cebulę. Dodaje
mięso mielone. Przyprawiam. Mieszam z dwoma łyżkami
przecieru pomidorowego,
potem dodaje
kukurydze.PRZYGOTOWANIE:Ciasto cienko rozwałkowuje. Wykrawam kółka szklanką, nakładam na nie łyżeczkę farszu, zalepiam brzegi. B
rzegi pierożków naciskam widelcem zalepiając je dokładnie.Smażę na głębokim
oleju, do uzyskania złotego koloru. Ja smażyłam na patelni z grubym dnem, a moje czebureki były zanurzone w
oleju do około 3/4

