ßßß
Składniki :4 duże mięsiste czerwone papryki1 l słoik obgotowanych grzybów leśnych ( mix -nawet tych obleśnych )3 średnie cebule2 słoiczki koncentratu pomidorowegoolej do smażenia ( z gestem 0,5 szklanki na całość )sól, pieprz do smaku , łyżeczka cukru dla równowagi i 2 łyżki od zupy octu dla smaku ( spirytusowy 10 % ), 2 ząbki czosnku , 1,5 szklanki wody
Paprykę i cebulę pokroić w paski, czosnek w cieniutkie plasterki . Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć paprykę ,cebulkę , czosnek aż zmiękną i zaczną robić się szkliste . Dodać grzyby ( obgotowane ) ,koncentrat , wodę ,ocet,sól,pieprz, cukier i dusić około 20 minut na wolnym ogniu . Po tym czasie przekładamy na gorąco do słoików i pasteryzujemy -pierwszego dnia 20 minut i drugiego dnia również 20 minut -w przypadku grzybów pasteryzacja jest niezmiernie istotna . Smakuje wybornie na zimno ,ale jeszcze lepiej na ciepło -gotowy sosik do makaronu lub kopytek 😉