Wykonanie
Grzyby się marynuje lub marnuje ..albo jak się ich nie zna, to się nawet człowiek nimi zatruje , a ja proponuję coś innego -nie wiem czy lepszego ..mi smakowało , może i do Was będzie trafiało 😉
Składniki :4 duże mięsiste
czerwone papryki1 l słoik obgotowanych
grzybów leśnych ( mix -nawet tych obleśnych )3 średnie
cebule2 słoiczki
koncentratu pomidorowegoolej do smażenia ( z gestem 0,5 szklanki na całość )
sól,
pieprz do smaku , łyżeczka
cukru dla równowagi i 2 łyżki od zupy
octu dla smaku (
spirytusowy 10 % ), 2 ząbki
czosnku , 1,5 szklanki
wodyPaprykę i
cebulę pokroić w paski,
czosnek w cieniutkie plasterki . Na patelni rozgrzać
olej i podsmażyć
paprykę ,
cebulkę ,
czosnek aż zmiękną i zaczną robić się szkliste . Dodać
grzyby ( obgotowane ) ,koncentrat ,
wodę ,
ocet,
sól,
pieprz,
cukier i dusić około 20 minut na wolnym ogniu . Po tym czasie przekładamy na gorąco do słoików i pasteryzujemy -pierwszego dnia 20 minut i drugiego dnia również 20 minut -w przypadku
grzybów pasteryzacja jest niezmiernie istotna . Smakuje wybornie na zimno ,ale jeszcze lepiej na ciepło -gotowy sosik do
makaronu lub kopytek 😉