Wykonanie
Wieprzowina z jałowcem i
śliwką to moja specjalnośćPotrawa, mimo iż prosta do przygotowania, robi się niemiłosiernie długo, ale smak ma nieziemski i znika błyskawicznie z brytfanny.W domu na tę potrawę mówimy po prostu
łopatka, bo pierwotnie
łopatka wieprzowa właśnie była podstawowym składnikiem. Z czasem okazało się, że wieprzowina z jałowcem i
śliwką z powodzeniem udaje się na innych częściach półtuszy wieprzowej, z których obecnie do najczęściej stosowanych przeze mnie należą
łopatka wieprzowa oraz
szynka.
Łopatka jest nieco bardziej mięsista, tłusto — żylasta, za to
szynka bardziej chuda, krucha i podatna na rozgotowanie, więc na początek warto jednak wsadzić do gara
łopatkę.Główne składniki500-750g
łopatki wieprzowej (może być też
szynka),dwie ogromniaste
cebule,250g pieczarek (najlepsze są brązowe),5 śliwek (jeśli mamy tylko suszone, może być nawet 10),
mąka pszenna,
olej rzepakowy,
Przyprawysól morska (
sól kamienna też się nada),2–3 łyżeczki warzywka,2–3 łyżeczki
czosnku granulowanego,świeżo mielony
pieprz,pół łyżeczki mielonej
papryki słodkiej, na czubek łyżeczki mielonej
papryki ostrej,łyżeczka suszonych owoców jałowca,3–4
owoce ziela angielskiego,2 liście laurowe,1 (jeden!) goździk.Przygotowanie potrawy zaczynamy od odbłonowania
mięsa. Jeśli mięsem, które wybraliśmy jest
łopatka wieprzowa, trochę się namocujemy. Za pomocą
ostrego noża usuwamy jak najwięcej błon, wtrąceń tłuszczu itp. — po prostu oczyszczamy
mięso z zewnątrz. Czasami dobrze jest przekroić
łopatkę wieprzową na 2–3 kawałki i usunąć tłuste części ze środka. Jeśli są niewielkie możemy śmiało je zostawić.
Mięso kroimy na niewielkie kawałeczki — wielkości połowy kciuka — i obsmażamy na rozgrzanym w emaliowanej brytfannie
oleju rzepakowym na rumiany kolor, obficie posypując granulowanym czosnkiem, świeżo mielonym pieprzem i
solą morską .
Mięso w pierwszych minutach obsmażania puści sporo
wody (zwłaszcza
szynka), której dajemy odparować, a dopiero później zacznie się smażyć samo. Jest to dość kluczowy moment i jeśli chcemy aby wieprzowina z jałowcem i
śliwką wyszła smaczna, powinniśmy dość dobrze “ugrillować”
mięso.Do zrumienionego
mięsa wieprzowego dodajemy
cebulę pokrojoną w talarki lub wstążki, posypujemy odrobiną
soli, jeśli potrzeba podlewamy tłuszczem i smażymy dalej, aż
cebula się zeszkli . Mieszamy od czasu do czasu.Gdy
cebula zaczyna się rumienić dodajemy dobrze wypłukane i pokrojone pieczarki — jeśli dysponujemy dużymi — ale najsmaczniejsze są maleńkie
grzybki wrzucone w całości, ewentualnie przekrojone na 2–4 części. Najlepiej do potrawy charakterem pasują pieczarki brązowe, jednak nie zawsze są dostępne w handlu. Z pospolitymi, białymi pieczarkami, wieprzowina też będzie niezgorszaW końcu dodajemy najważniejsze przyprawy, bez których wieprzowina z jałowcem i
śliwką smakowałaby jak gulasz bez
papryki . Do brytfanny wkładamy: liście laurowe, ziele angielskie, goździk (jeden!), dużo suszonych owoców jałowca, wydrylowane
śliwki, obydwa rodzaje mielonych
papryk, posypujemy czubatą łyżeczką warzywka i czarnym pieprzem w ilości kilku obrotów młynka. Dokładnie wszystko mieszamy i dajemy się pieczarkom chwilę poddusić.Gdy pieczarki stracą swoją jędrność i zbrązowieją, do brytfanny wlewamy półtorej szklanki
wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu . Długo. Pół godziny wydaje się być minimum, ale lepiej aby wieprzowina z jałowcem i
śliwką postała na płomieniu z godzinę. Najważniejsze, aby
mięso uzyskało zadowalającą nas miękkość. Mieszamy i kosztujemy od czasu do czasu. Jeśli już jest w porządku,
łopatkę w razie potrzeby doprawiamy do smaku warzywkiem, granulowanym czosnkiem i pieprzem. Zawartość brytfanki oprószamy
mąką pszenną, intensywnie mieszamy i dajemy jeszcze popyrkać jej jeszcze kilka minut. Nareszcie gotowe!Wieprzowina z jałowcem i
śliwką najlepsza jest z makaronem świderki ugotowanym al dente oraz surówką z czerwonej kapusty z
cebulą, olejem, pieprzem i odrobiną warzywka.Smacznego! Jeśli podobał Ci się przepis polub go proszę na Facebooku

Wieprzowina ze
śliwką i jałowcemWieprzowina z jałowcem i
śliwką robi się niemiłosiernie długo, ale smak ma nieziemski. Nada się do niej zarówno
łopatka wieprzowa jak i
szynka.