ßßß
500 - 600 gram wieprzowiny ( u mnie szynka i łopatka)4 średnie ziemniaki1,5 strąka papryki (dałam 3 kolory)2 duże cebule2 litry bulionu warzywnego (może być z kostki, może być woda z Vegetą)2 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka całych pomidorów w zalewie0,5 łyżeczki ostrej papryki (można dać słodką lub wymieszać ostrą ze słodką)0,5 łyżeczki suszonego tymianku0,5 łyżeczki zmielonego kminku0,5 pęczka posiekanej natki pietruszkisól, pieprzMięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, kiedy wytraci już wilgoć i będzie się smażyć, dodać pokrojoną w ćwierćplasterki cebulę, zeszklić ją razem z mięsem, następnie zalać szklanką bulionu i dusić do miękkości mięsa, pod przykryciem na niewielkim ogniu (w miarę potrzeby można jeszcze lekko podlać bulionem).Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę, dolać pozostały bulion (gorący) i gotować wszystko przez około 15 minut, często mieszając. Następnie dodać koncentrat i przyprawy, gotować przez parę minut i gotowe.Na talerzach posypać obficie siekaną zieleniną.