Wykonanie
Pyszna, ekstra
mięsna potrawa, bardzo syta i szybka do zrobienia :)Jeśli ktoś nie lubi
ziemniaków w tej zupie (jak moja Mama), można dodać zamiast nich lane kluseczki, przepis znajdziecie tutaj

500 - 600 gram
wieprzowiny ( u mnie
szynka i
łopatka)4 średnie
ziemniaki1,5 strąka
papryki (dałam 3 kolory)2 duże
cebule2 litry
bulionu warzywnego (może być z kostki, może być
woda z
Vegetą)2 łyżki
koncentratu pomidorowego lub puszka całych
pomidorów w zalewie0,5 łyżeczki
ostrej papryki (można dać słodką lub wymieszać ostrą ze słodką)0,5 łyżeczki suszonego
tymianku0,5 łyżeczki zmielonego
kminku0,5 pęczka posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprzMięso pokroić w kostkę, podsmażyć na
oleju, kiedy wytraci już wilgoć i będzie się smażyć, dodać pokrojoną w ćwierćplasterki
cebulę, zeszklić ją razem z
mięsem, następnie zalać szklanką
bulionu i dusić do miękkości
mięsa, pod przykryciem na niewielkim ogniu (w miarę potrzeby można jeszcze lekko podlać
bulionem).Gdy
mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki i
paprykę, dolać pozostały
bulion (gorący) i gotować wszystko przez około 15 minut, często mieszając. Następnie dodać koncentrat i
przyprawy, gotować przez parę minut i gotowe.Na talerzach posypać obficie siekaną
zieleniną.
