ßßß
przepis pochodzi z blogu "Przy kuchennym stole" z moimi małymi zmianami1 szklanka (250 ml) mąki pszennej1 szklanka cukru pudru1 szklanka kwaśnej śmietany 18%1 jajko1 łyżka octu1 łyżeczka sody3 łyżki maku2 łyżki kakao150 g posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa)krem:250 g masła3 jajka3/4 szklanki cukru pudru1,5 łyżki mąki pszennej1 łyżka rumu1 szklanka mlekaUWAGA: Z podwojonych składników wychodzi blacha ciasta o wymiarach 25x30 cm.Jajo ubić z połową cukru, dodać śmietanę i nadal miksując dodać mąkę z sodą, resztę cukru i ocet, starannie wymieszać.Podzielić ciasto na 3 równe części.Jedną połączyć z makiem, drugą z kakao, a trzecią z bakaliami.Tortownicę o średnicy 22 cm ! (jeśli ktoś chce zrobić na dużą blachę, podwaja ilość wszystkich składników) wyłożyć papierem do pieczenia i kolejno upiec w niej trzy placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia (na płaskiej powierzchni).Krem:W niedużym garnku lub rondelku ubić jajka z cukrem i wymieszać z mąką oraz rumem na gładką masę. Mleko zagotować i gorące wlewać strużką do masy, ubijając trzepaczką. Postawić garnek na małym ogniu (najlepiej na płytce ochronnej) i energicznie mieszając podgrzewać do zagotowania i zgęstnienia masy. Ostudzić.Do utartego na puch masła dodawać, wciąż ucierając, po łyżce kremu jajecznego.Kremem przełożyć placki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, by masa stężała, najlepiej na całą noc.