Wykonanie

Tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe, przekładane pysznym kremem kajmakowym z dodatkiem
kawy (by nie było nudno) i z
orzechami włoskimi. Kilka warstw ciasta
miodowego pieczonego oddzielnie. Ile domów - tyle przepisów na miodownika! Być może przekładacie go kremem budyniowym lub kremem z dodatkiem
kaszy manny (na blogu pod nazwą Stefanka) może dodatkowo część blatów powidłami śliwkowymi? Za każdym razem to po prostu rozkosz dla podniebienia. I co ważne - upieczony i przełożony miodownik najlepiej
mieć gotowy już tydzień przed świętami, co bardzo ułatwia świąteczne przygotowania :-). Bardzo polecam!Blaty
miodowe można upiec 2 tygodnie przed świętami, odłożyć je do zmięknięcia (jak pierniczki). Ciasto przełożyć kremem nawet tydzień przed świętami. Trzymać w chłodzie (np. lodówka) owinięte folią spożywczą lub woreczkiem. Gotowy miodownik przechowywany w chłodzie utrzyma świeżość bardzo długo, nawet powyżej miesiąca (podobno), a z każdym dniem smakuje lepiej. Przed podaniem wyjmujemy go z lodówki (nawet kilka godzin wcześniej), może długo leżakować w temperaturze pokojowej np. na świątecznym
stole.Składniki na 7 blatów:3 duże
jajka1 szklanka drobnego
cukru do wypieków4 łyżki
miodu3,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
kakao2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka
octu (5 - 10%)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
kakao przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić
jajka (w całości) i
cukier. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z
białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej piany, która nawet
potroi swoją objętość. Mikserem planetarnym masa jajeczna powinna być ubijana od 7 - 10 minut, mikserem ręcznym od 10 - 15 minut. Mieszanka podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund. Dodać
miód i ubić, do połączenia.Do kubeczka nalać
octu, dodać
sodę oczyszczoną, wymieszać (bardzo się spieni). Do ubitej masy jajecznej dodać przesianą
mąkę pszenną i
kakao. Dodać rozpuszczoną
sodę w occie, wszystko razem dokładnie zmiksować mikserem (zmieniając końcówkę miksera na miksującą). Powstałe ciasto powinno być mięciutkie i lekko klejące - nie dosypywać
mąki.Zanurzając dłonie w
mące podzielić ciasto na 7 równych części (przydatna będzie waga).Tortownicę o średnicy 23 cm (jeśli macie więcej takich tortownic - jeszcze lepiej; można piec po 2 - 3 na jeden raz w piekarniku, pójdzie szybciej) wyłożyć papierem do pieczenia i jedną częścią ciasta równo wylepić formę - ja najpierw wałkowałam lekko oprószając
mąką, następnie przenosiłam do formy, resztę rozprowadzałam palcami. Ponakłuwać widelcem.Piec w temperaturze 180ºC przez około 7 - 10 minut. Wyjąć natychmiast, kiedy blaty zaczną się mocniej brązowić od brzegów formy (brązowe byłby zbyt twarde). Wystudzić.Sześć blatów odłożyć, a siódmy blat pokruszyć w malakserze na okruszki (do dekoracji ciasta).Krem kajmakowy z
kawą:300 g
masła800 g masy kajmakowej z puszki (tutaj instrukcja jak ją przygotować z
mleka słodzonego skondensowanego)100 g drobno posiekanych
orzechów włoskich5 łyżek ciemnego
rumu2 łyżki
kawy (zmielonej, prawdziwej) - opcjonalnie, jeśli lubicieWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło umieścić w misie miksera i ucierać do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać masę kajmakową, w kilku turach, cały czas ucierając. Dodać
rum,
kawę (opcjonalnie), utrzeć. Na samym końcu wmieszać
orzechy włoskie.Nasączenie:50 ml
rumu50 ml
wodySkładniki wymieszać.Ponadto:50 g
orzechów włoskich, grubo posiekanychodrobina
kakao do oprószenia
orzechy włoskie do dekoracjiWykonanieKrem podzielić na 7 równych części (przydatna będzie waga). Blaty układać na paterze, delikatnie nasączać
wodą z
rumem (np. przy pomocy pędzelka). Przekładać kremem, smarując nim każdy z 6 - u blatów. Siódmą, ostatnią część kremu wykorzystać na posmarowanie
boków i wierzchu ciasta. Pokruszony blat
miodowy wymieszać z grubo posiekanymi
orzechami włoskimi, posypać nim wierzch i boki miodownika. Odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej.
Potem owinąć ciasto folią lub większą reklamówką jednorazową, obciążyć deseczką, włożyć do lodówki na kilka godzin. Kiedy cały krem
maślany w torcie stężeje (kolejne kilka godzin) położyć dodatkową deseczkę by lepiej docisnąć blaty do kremu.Podawać najwcześniej po kilku dniach od przełożenia. Przed podaniem udekorować miodownik
orzechami włoskimi, lekko oprószyć
kakao.Smacznego :-).

