Wykonanie

Tym razem propozycja na szybki obiad /kolację z kilku składników:
kaszy kuskus (razowej), którą bardzo szybko przygotowujemy - wystarczy ją tylko zalać gorącym
wywarem oraz
botwinki i
cebuli, uduszonych na sklarowanym
maśle. Do tego
sałatka z
ogórków i pyszne danie gotowe! :)Składniki (na 4-5 porcji):2 szkl razowej
kaszy kuskus500ml
bulionu warzywnego (zrobiłam z eko kostki wegetariańskiej)1 łyżka
sosu sojowegoszczypta
pieprzu ziołowegopęczek
botwinki,
buraczki pokrojone w paski, liście posiekane2
cebule, posiekane w
pióra1 łyżka
masła sklarowanegopo 1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego i
kolendry, szczypta
soli morskiejsałatka: 4-5
ogórków zielonych, 3-4
ogórki małosolne, 1 łyżeczka
miodu, 1 łyżka
oliwy /oleju rzepakowego, 2 łyżki
jogurtu naturalnego (niekoniecznie), 1 ząbek
czosnku (zmiażdżony)Na sklarowanym
maśle zeszkliłam
cebulę, dodałam posiekane
buraczki oraz zmielony w moździerzu
kmin rzymski i
kolendrę. Warzywa dusiłam ok. 15-20 minut na wolnym ogniu. Następnie dodałam liście
botwinki, wymieszałam i po 1-2 minutach odstawiłam z gazu.
Kuskus zalałam gorącym
bulionem. Odstawiłam, by napęczniał, a następnie doprawiłam
sosem sojowym i
pieprzem.
Ogórki zielone obrałam i pokroiłam w półplasterki, dodałam
miód,
czosnek i
olej rzepakowy, następnie pokrojone w ten sam sposób
ogórki małosolne. Na końcu wmieszałam
jogurt.
Kuskus podałam z
buraczkami w towarzystwie sałatki ogórkowej.