ßßß
Tym razem propozycja na szybki obiad /kolację z kilku składników: kaszy kuskus (razowej), którą bardzo szybko przygotowujemy - wystarczy ją tylko zalać gorącym wywarem oraz botwinki i cebuli, uduszonych na sklarowanym maśle. Do tego sałatka z ogórków i pyszne danie gotowe! :)Składniki (na 4-5 porcji):2 szkl razowej kaszy kuskus500ml bulionu warzywnego (zrobiłam z eko kostki wegetariańskiej)1 łyżka sosu sojowegoszczypta pieprzu ziołowegopęczek botwinki, buraczki pokrojone w paski, liście posiekane2 cebule, posiekane w pióra1 łyżka masła sklarowanegopo 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego i kolendry, szczypta soli morskiejsałatka: 4-5 ogórków zielonych, 3-4 ogórki małosolne, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy /oleju rzepakowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego (niekoniecznie), 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)Na sklarowanym maśle zeszkliłam cebulę, dodałam posiekane buraczki oraz zmielony w moździerzu kmin rzymski i kolendrę. Warzywa dusiłam ok. 15-20 minut na wolnym ogniu. Następnie dodałam liście botwinki, wymieszałam i po 1-2 minutach odstawiłam z gazu.Kuskus zalałam gorącym bulionem. Odstawiłam, by napęczniał, a następnie doprawiłam sosem sojowym i pieprzem.Ogórki zielone obrałam i pokroiłam w półplasterki, dodałam miód, czosnek i olej rzepakowy, następnie pokrojone w ten sam sposób ogórki małosolne. Na końcu wmieszałam jogurt.Kuskus podałam z buraczkami w towarzystwie sałatki ogórkowej.