ßßß
Odwiedziłam w ostatnią sobotę targi BioBazar w Katowicach na ul. Brackiej i kupiłam między innymi mąkę z kamutu (pradawnej pszenicy). Chciałam spróbować jak on smakuje :) Zakupiona przeze mnie mąka ma złoty kolor i, jak powiedział mi sprzedawca, jest to typ 1400. Z mąki powstała między innymi bardzo prosta pizza z sosem pomidorowym i serem. Do tego jak zwykle sałatka, tym razem z rukoli i pomidorów malinowych, skropionych odrobiną oliwy. Prosto i pysznie!Składniki na ciasto:2.5 szkl mąki kamut1/2 łyżeczki soli morskiej5 dag drożdży świeżych1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego3-4 łyżki oliwywoda, w takiej ilości by zagnieść elastyczne ciastoSkładniki na sos:1 cebula, posiekana1 marchew, pokrojona w kostkęok. 350 ml passaty pomidorowej1 łyżka masła sklarowanegoprzyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól morska, pieprz ziołowy, 1-2 ząbki czosnku (zmiażdżone)Ponadto:dowolny ser, najlepiej 2-3 rodzaje (u nas mozzarella i cheddar)Drożdże wkruszyłam do szklanki, dodałam cukier, trochę wody oraz mąki (tak, by otrzymać konsystencję gęstej śmietany). Odstawiłam zaczyn by ruszył. Po ok. 20 minutach dodałam drożdżowy zaczyn do pozostałej mąki wymieszanej z solą, po czym wlałam oliwę oraz tyle wody by zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto odstawiłam by wyrosło (moje ciasto leżakowało przez kilka godzin w lodówce).Na sklarowanym maśle zeszkliłam cebulę, dodałam marchew i dusiłam przez ok. 7-10 minut po czym dodałam pomidorową passatę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotowałam na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, po czym wyjęłam ziele i liść i zmiksowałam warzywa na gładką pastę. Doprawiłam solą, pieprzem oraz czosnkiem.Ciasto drożdżowe odgazowałam i rozwałkowałam. Na cieście umieściłam sos oraz starty ser cheddar i pokrojoną w plastry mozzarellę. Piekłam przez 17 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podałam z sałatką ;)