Wykonanie

Odwiedziłam w ostatnią sobotę targi BioBazar w Katowicach na ul. Brackiej i kupiłam
między innymi
mąkę z kamutu (pradawnej pszenicy). Chciałam spróbować jak on smakuje :) Zakupiona przeze mnie
mąka ma złoty kolor i, jak powiedział mi sprzedawca, jest to typ 1400. Z
mąki powstała
między innymi bardzo prosta pizza z
sosem pomidorowym i
serem. Do tego jak zwykle
sałatka, tym razem z
rukoli i
pomidorów malinowych, skropionych odrobiną
oliwy. Prosto i pysznie!Składniki na ciasto:2.5 szkl
mąki kamut1/2 łyżeczki
soli morskiej5 dag
drożdży świeżych1 łyżeczka nierafinowanego
cukru trzcinowego3-4 łyżki
oliwywoda, w takiej ilości by zagnieść elastyczne ciastoSkładniki na sos:1
cebula, posiekana1
marchew, pokrojona w kostkęok. 350 ml passaty pomidorowej1 łyżka
masła sklarowanego
przyprawy:
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól morska,
pieprz ziołowy, 1-2 ząbki
czosnku (zmiażdżone)Ponadto:dowolny
ser, najlepiej 2-3 rodzaje (u nas
mozzarella i
cheddar)
Drożdże wkruszyłam do szklanki, dodałam
cukier, trochę
wody oraz
mąki (tak, by otrzymać konsystencję gęstej
śmietany). Odstawiłam zaczyn by ruszył. Po ok. 20 minutach dodałam
drożdżowy zaczyn do pozostałej
mąki wymieszanej z
solą, po czym wlałam
oliwę oraz tyle
wody by zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto odstawiłam by wyrosło (moje ciasto leżakowało przez kilka godzin w lodówce).Na sklarowanym
maśle zeszkliłam
cebulę, dodałam
marchew i dusiłam przez ok. 7-10 minut po czym dodałam
pomidorową passatę,
ziele angielskie i
liść laurowy. Gotowałam na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, po czym wyjęłam ziele i liść i zmiksowałam warzywa na gładką pastę. Doprawiłam
solą,
pieprzem oraz
czosnkiem.
Ciasto drożdżowe odgazowałam i rozwałkowałam. Na cieście umieściłam sos oraz
starty ser cheddar i pokrojoną w plastry
mozzarellę. Piekłam przez 17 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podałam z
sałatką ;)