ßßß
Naoglądałam się ostatnio gotującego Okrasę, który "łamał" akurat przepisy na kapustę kiszoną. I mnie się zachciało czegoś z kapustą. Nie miałam pod ręką zbyt wiele kiszonej (tylko ok. 10dag), ale w lodówce była za to biała, która trafiła do garnka. Do tego cebula szalotka, czosnek, curry i pomidory oraz kasza jęczmienna. Wyszło bardzo pyszne danie!Składniki:1 szkl kaszy jęczmiennej ugotowanej w 2 szkl wody (użyłam szybkowaru)1/4 sporej kapusty białej, poszatkowanej250g cebul szalotek, pokrojonych w mniejsze kawałki100g kapusty kiszonej, poszatkowanej1 puszka pomidorów w soku3 ząbki czosnku, zmiażdżone1/2 szkl wyłuskanych orzechów włoskicholiwa1 łyżka masła lub oleju (do kaszy)przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, curry (2 łyżeczki), suszona kolendra (1/2 łyżeczki, zmielona), papryka wędzonaSzalotki zeszkliłam na oliwie, dodałam czosnek oraz przyprawy (1 łyżeczkę curry, kolendrę, paprykę). Chwilę dusiłam po czym dodałam oba rodzaje kapusty i puszkę pomidorów. Gotowałam na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 25-30 minut, aż kapusta była miękka. Pod koniec gotowania dodałam drugą łyżeczkę przyprawy curry oraz orzechy (połamane na mniejsze kawałki).Do ugotowanej kaszy dodałam łyżkę masła (by danie było wegańskie można użyć ulubionego oleju). Odstawiłam pod przykryciem na kilka minut.Na talerze wyłożyłam kaszę, na niej ułożyłam warzywa. Ozdobiłam listkiem bazylii i podałam z ostrym ogórkiem konserwowym (z chili).