Wykonanie

Naoglądałam się ostatnio gotującego Okrasę, który "łamał" akurat przepisy na
kapustę kiszoną. I mnie się zachciało czegoś z
kapustą. Nie miałam pod ręką zbyt wiele kiszonej (tylko ok. 10dag), ale w lodówce była za to biała, która trafiła do garnka. Do tego
cebula szalotka,
czosnek,
curry i
pomidory oraz
kasza jęczmienna. Wyszło bardzo pyszne danie!Składniki:1 szkl
kaszy jęczmiennej ugotowanej w 2 szkl
wody (użyłam szybkowaru)1/4 sporej
kapusty białej, poszatkowanej250g
cebul szalotek, pokrojonych w mniejsze kawałki100g
kapusty kiszonej, poszatkowanej1 puszka
pomidorów w soku3 ząbki
czosnku, zmiażdżone1/2 szkl wyłuskanych
orzechów włoskicholiwa1 łyżka
masła lub
oleju (do
kaszy)
przyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowy,
curry (2 łyżeczki), suszona
kolendra (1/2 łyżeczki, zmielona),
papryka wędzona
Szalotki zeszkliłam na
oliwie, dodałam
czosnek oraz
przyprawy (1 łyżeczkę
curry,
kolendrę,
paprykę). Chwilę dusiłam po czym dodałam oba rodzaje
kapusty i puszkę
pomidorów. Gotowałam na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 25-30 minut, aż
kapusta była miękka. Pod koniec gotowania dodałam drugą łyżeczkę
przyprawy curry oraz
orzechy (połamane na mniejsze kawałki).Do ugotowanej
kaszy dodałam łyżkę
masła (by danie było wegańskie można użyć ulubionego
oleju). Odstawiłam pod przykryciem na kilka minut.Na talerze wyłożyłam
kaszę, na niej ułożyłam warzywa. Ozdobiłam listkiem
bazylii i podałam z
ostrym ogórkiem konserwowym (z
chili).