ßßß
Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis znaleziony w sieci (dokładnie tutaj). Zmodyfikowałam oczywiście składniki - zamiast ryżu, użyłam pszenicy (polecam też orkisz), dodałam nieco więcej warzyw i zmieniłam przyprawy. Danie sycące i bardzo pyszne!Składniki (na 5-6 porcji):1 szkl ziaren pszenicy lub orkiszu, namoczonych najlepiej na noc w 3 szkl wody1/4 główki kapusty, poszatkowanej2 marchewki, pokrojone w półplasterki1 pietruszka, pokrojona w półplasterki1/2 selera, pokrojonego w plastry1 cebula, pokrojona w kostkę2 łyżki oliwy2 łyżki przecieru pomidorowego1 szkl wrzątkugarść orzechów nerkowcaprzyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, kmin rzymski, kolendra, sól morska, pieprz ziołowyNamoczone ziarna pszenicy ugotowałam w szybkowarze z odrobiną soli.Cebulę zeszkliłam na oliwie, dodałam przyprawy, a następnie pozostałe warzywa. Smażyłam ok. 5-6 minut, po czym zalałam wrzątkiem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Gotowałam aż warzywa były miękkie.Ugotowane warzywa wymieszałam z pszenicą.Podałam posypane zieloną pietruszką.