Wykonanie

Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis znaleziony w
sieci (dokładnie tutaj). Zmodyfikowałam oczywiście składniki - zamiast
ryżu, użyłam pszenicy (polecam też orkisz), dodałam nieco więcej warzyw i zmieniłam
przyprawy. Danie sycące i bardzo pyszne!Składniki (na 5-6 porcji):1 szkl ziaren pszenicy lub orkiszu, namoczonych najlepiej na noc w 3 szkl
wody1/4 główki
kapusty, poszatkowanej2
marchewki, pokrojone w półplasterki1
pietruszka, pokrojona w półplasterki1/2
selera, pokrojonego w plastry1
cebula, pokrojona w kostkę2 łyżki
oliwy2 łyżki
przecieru pomidorowego1 szkl wrzątkugarść
orzechów nerkowcaprzyprawy:
kurkuma,
ziele angielskie,
liść laurowy,
kmin rzymski,
kolendra,
sól morska,
pieprz ziołowyNamoczone ziarna pszenicy ugotowałam w szybkowarze z odrobiną
soli.
Cebulę zeszkliłam na
oliwie, dodałam
przyprawy, a następnie pozostałe warzywa. Smażyłam ok. 5-6 minut, po czym zalałam wrzątkiem wymieszanym z
przecierem pomidorowym. Gotowałam aż warzywa były miękkie.Ugotowane warzywa wymieszałam z pszenicą.Podałam posypane zieloną
pietruszką.