ßßß Cookit - przepis na Gotowana pszenica z kapustą i warzywami

Gotowana pszenica z kapustą i warzywami

nazwa

Wykonanie

Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis znaleziony w sieci (dokładnie tutaj). Zmodyfikowałam oczywiście składniki - zamiast ryżu, użyłam pszenicy (polecam też orkisz), dodałam nieco więcej warzyw i zmieniłam przyprawy. Danie sycące i bardzo pyszne!
Składniki (na 5-6 porcji):
1 szkl ziaren pszenicy lub orkiszu, namoczonych najlepiej na noc w 3 szkl wody
1/4 główki kapusty, poszatkowanej
2 marchewki, pokrojone w półplasterki
1 pietruszka, pokrojona w półplasterki
1/2 selera, pokrojonego w plastry
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 łyżki oliwy
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 szkl wrzątku
garść orzechów nerkowca
przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, kmin rzymski, kolendra, sól morska, pieprz ziołowy
Namoczone ziarna pszenicy ugotowałam w szybkowarze z odrobiną soli.
Cebulę zeszkliłam na oliwie, dodałam przyprawy, a następnie pozostałe warzywa. Smażyłam ok. 5-6 minut, po czym zalałam wrzątkiem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Gotowałam aż warzywa były miękkie.
Ugotowane warzywa wymieszałam z pszenicą.
Podałam posypane zieloną pietruszką.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2013/10/gotowana-pszenica-z-kapusta-i-warzywami.html