Wykonanie

Trochę długa lista składników, ale można ją dowolnie modyfikować. Pierwsze batoniki owsiane jakie zrobiłam były wg tego przepisu. Kolejne powstały
czekoladowe - z dodatkiem
kakao i posiekanej
czekolady. Następne były
truskawkowe - zamiast
bananów użyłam zmiksowanych
truskawek z dodatkiem
miodu. Pewnie można by wymyśleć jakieś kolejne wersje... A Ty, masz jakiś pomysł?Składniki:1,5 szkl
płatków owsianych¾ szkl
orzechów, posiekanych (użyłam różnych
orzechów – włoskich, laskowych i
migdałów)1 szl
daktyli suszonych, posiekanych (lub innych
owoców suszonych – można, tak jak ja, zrobić
miks i użyć np.
daktyli,
moreli, fig)1 szkl
płatków owsianych½ szkl
mąki z
amarantusa (w oryginale proszek z konopii)¼ szkl
sezamu2 łyżki
maku (opcjonalnie, ja nie użyłam)2 łyżki
cynamonu½ łyżeczki
soli3 dojrzałe
banany, zmiażdżone¼
oleju słonecznikowego /kokosowego /oliwy2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii /1
laska wanilii (opcjonalnie)3 łyżki
syropu klonowego2 łyżki
siemienia lnianego (w oryginale – nasion chia)6 łyżek
wodyZaczęłam od namoczenia
siemienia lnianego w wodzie. Wszystkie suche składniki wymieszałam w misce, wszystkie "mokre" zmiksowałam w malakserze (na końcu dodałam siemię), po czym przelałam płynne składniki do suchych i porządnie wymieszałam. Blaszkę formatu 20x30 wyłożyłam papierem i przełożyłam do niej masę, mocno ją ugniatając.Piekłam 25 minut temp. 175 stopni. Po wystudzeniu pokroiłam w prostokąty.Przepis znaleziony tutaj i zmodyfikowany :) Użyty w oryginale proszek konopny nie jest łatwo dostępny w Polsce, więc zamieniłam go na
mąkę z
amarantusa (szarłatu), który rośnie w naszym
kraju.