Wykonanie
Jeden z moich ulubionych sposobów na
płatki owsiane to zdecydowanie placuszki z ich udziałem. Te są niezwykłe, gdyż wystarczy spróbować kawałek, a nawet tylko poczuć ich zapach, by przekonać się, że przypominają dobrze wszystkim znane
sezamki ! To właśnie dzięki dodaniu
sezamu są chrupiące, a za sprawą
syropu klonowego oraz dojrzałego
banana bardzo słodkie. Obficie polane tahini . Lepkie, a tym samym delikatne.
sezamowe placuszki owsiane z
bananem i tahini
sesame oat pancakes with
banana and tahiniSkładniki:4 łyżki
płatków owsianychłyżeczka
sezamu łuskanego
łyżka mielonego
siemienia lnianego2 łyżki
mąki owsianej1/2 szklanki
mleka roślinnego (tu:
ryżowe)mielona
wanilia1/2 dużego dojrzałego
bananałyżka
syropu klonowegoPłatki owsiane zalać na noc
mlekiem wraz z
sezamem i
wanilią. Rano dodać siemię,
mąkę,
syrop oraz rozgniecionego
banana. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej
olejem kokosowym (lub suchej), najlepiej pod przykryciem. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Poranne, sztuczne światło nie sprzyja fotografii. To jeden z powodów dla których trochę tęsknie za latem. Aczkolwiek nie ‚nacieszyłam’ się jeszcze zimą i chętnie obejrzę znowu uroki śnieżnego krajobrazu. W górach byłoby najlepiej, jednak dużo pracy mnie czeka i nie wybieram się nigdzie w najbliższym czasie. To znaczy, nie mam
planów, na razie. Wierzę, że w wakacje w samolot wsiądę. W podróż do
kraju, w którym myślami oraz marzeniami stale jestem.Miłego tygodnia!