Wykonanie
ciasto
dyniowe z kremem
cytrynowymPrzy przepisie za zupę krem (tutaj) z dyni pisałem o tym, że część dyni sobie zostawiłem, by zrobić pierwsze
dyniowe ciasto, a w zasadzie
dyniowo-
marchewkowe. Myślę, że efekt był zadowalający.Ciasto piekłem w dużej blasze, ale polecam ciut mniejszą, jeśli chcecie, żeby było wyższe (przy takim trudno je przekroić, a
potem także przekładać na talerze, bo istnieje ryzyko, że nie utrzyma dużej warstwy kremu; no, chyba że wolicie mniej kremu ;)).Przepis na podstawie tegoż, z Kwestii Smaku, lecz ze zmianami własnymi ;).

Składniki:3
jajkapół szklanki
cukru (można dać 3/4 szklanki)200 ml
oleju roślinnegook. 300-400 g dyni1 średnia
marchewka70 g pokruszonych
płatków migdałowych lub
orzechów70 g
wiórków kokosowych2
brzoskwinie świeże lub z puszki4 łyżeczki
cukru wanilinowego350-370 g
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
sodyniepełna łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli250 g lemon
curd (przepis tutaj)450-500 ml
śmietany 30%1 opakowanie (250 g)
serka mascarpone2 opakowania
śmietan-fixu4 łyżki
cukru pudruCiasto:
Mąkę przesiać z
sodą i
proszkiem do pieczenia, dodać
sól i wymieszać.Z dyni usunąć pestki. Oba warzywa (
marchew i
dynię) umyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić na mniejsze kawałki i posiekać blenderem (druga opcja jest znacznie prostsza i szybsza, więc polecam! należy jednak pamiętać, by nie posiekać za mocno).
Jajka (
żółtka i
białka razem) ubić na puszystą pianę (należy miksować długo, przez ok. 5-7 minut). Wciąż miksując dodawać stopniowo
cukier, a następnie
olej.Do masy dodać
dynię z
marchewką,
migdały,
wiórki kokosowe,
brzoskwinię,
cukier wanilinowy i wymieszać łyżką. Wsypać
mąkę i wymieszać ponownie. [Uwaga! Jeśli nie chcemy dodawać
migdałów i wiórków, należy dodać nieco więcej
mąki.]Blachę wysmarować po brzegach masłem/margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia (tak, by papier przylegał do ścianek blachy). Piec ok. 80 min. w 150 o C. Po ok. 70 min. można sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Wyjąć i zostawić do wystygnięcia. Zimne ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem.Krem:
Śmietankę ubić, dodając na koniec
śmietan-fix z
cukrem pudrem. Kolejno dodawać i miksować:
serek mascarpone i lemon
curd.
