ßßß
Jedno z moich ulubionych ciast. Proste i szybkie do zrobienia, mocno korzenne w smaku. Zwarte, miękkie i niesamowicie mokre. Pyszne! :-)Co będzie potrzebne?(blacha ok. 22x26 cm)2 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki cukru1 szklanka oleju4 jajka2 szklanki marchwi (startej na drobnych oczkach)150 g orzechów włoskich (niedbale posiekanych)2 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki przyprawy do piernika (zawsze dodaję domowej mieszanki)szczypta soli1 łyżka ekstraktu z wanilii1 łyżka ekstraktu z cytryny (opcjonalnie)1 łyżka ekstraktu z pomarańczy (opcjonalnie)+ piekarnik, miska, blachaNa białą pierzynkę:500 ml śmietany kremówki 36%250 g serka mascarpone1 łyżka ekstraktu z waniliicukier puder (do smaku; przesiany; ja daję ok. 1/2 szklanki)marcepanowe marchewki do dekoracji (opcjonalnie)Jak to zrobić?Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę. Następnie dodajemy olej, wszystkie ekstrakty i dalej miksujemy.W międzyczasie przesiewamy do osobnej miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę do piernika. Mieszamy.Wsypujemy kruche składniki do mokrych i niedbale miksujemy.Na sam koniec dodajemy do ciasta marchew oraz orzechy i mieszamy (już ręcznie) do momentu połączenia składników.Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka (znowu musicie wyczuć swój piekarnik!).Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy je do ostygnięcia.Biała pierzynka:Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników.Pierzynkę wykładamy na ostudzone ciasto, które od tej pory przechowujemy w lodówce.Smacznego! :-)P.S.: często pod bitą śmietanę nakładam dodatkowo warstwę toffi. Dla niektórych może to być już za dużo dobra, ale - wierzcie lub nie - ciasto jest wtedy jeszcze pyszniejsze. Jeśli zdecydujecie się na dodanie masy krówkowej, możecie zrezygnować ze słodzenia pierzynki.P.S.2: ciasto jest równie dobre z bitą śmietaną, co z polewą czekoladową.P.S.3: do ciasta, oprócz orzechów, można dodać też ulubione suszone owoce, np. żurawinę lub wiśnie.P.S.4: czasami, jak akurat znajdę je na Allegro, dodaję do marchewkowego wypieku kropelki do zapiekania z białej czekolady - rozpusta w ustach ;-)
