ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Jedno z moich ulubionych ciast. Proste i szybkie do zrobienia, mocno korzenne w smaku. Zwarte, miękkie i niesamowicie mokre. Pyszne! :-)
Co będzie potrzebne?
(blacha ok. 22x26 cm)
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
4 jajka
2 szklanki marchwi (startej na drobnych oczkach)
150 g orzechów włoskich (niedbale posiekanych)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika (zawsze dodaję domowej mieszanki)
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka ekstraktu z cytryny (opcjonalnie)
1 łyżka ekstraktu z pomarańczy (opcjonalnie)
+ piekarnik, miska, blacha
Na białą pierzynkę:
500 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
1 łyżka ekstraktu z wanilii
cukier puder (do smaku; przesiany; ja daję ok. 1/2 szklanki)
marcepanowe marchewki do dekoracji (opcjonalnie)
Jak to zrobić?
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę. Następnie dodajemy olej, wszystkie ekstrakty i dalej miksujemy.
W międzyczasie przesiewamy do osobnej miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę do piernika. Mieszamy.
Wsypujemy kruche składniki do mokrych i niedbale miksujemy.
Na sam koniec dodajemy do ciasta marchew oraz orzechy i mieszamy (już ręcznie) do momentu połączenia składników.
Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka (znowu musicie wyczuć swój piekarnik!).
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy je do ostygnięcia.
Biała pierzynka:
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników.
Pierzynkę wykładamy na ostudzone ciasto, które od tej pory przechowujemy w lodówce.
Smacznego! :-)
P.S.: często pod bitą śmietanę nakładam dodatkowo warstwę toffi. Dla niektórych może to być już za dużo dobra, ale - wierzcie lub nie - ciasto jest wtedy jeszcze pyszniejsze. Jeśli zdecydujecie się na dodanie masy krówkowej, możecie zrezygnować ze słodzenia pierzynki.
P.S.2: ciasto jest równie dobre z bitą śmietaną, co z polewą czekoladową.
P.S.3: do ciasta, oprócz orzechów, można dodać też ulubione suszone owoce, np. żurawinę lub wiśnie.
P.S.4: czasami, jak akurat znajdę je na Allegro, dodaję do marchewkowego wypieku kropelki do zapiekania z białej czekolady - rozpusta w ustach ;-)
Źródło:http://uzaleznionaodgotowania.blogspot.com/2012/03/ciasto-marchewkowe.html