Wykonanie

Jedno z moich ulubionych ciast. Proste i szybkie do zrobienia, mocno korzenne w smaku. Zwarte, miękkie i niesamowicie mokre. Pyszne! :-)Co będzie potrzebne?(blacha ok. 22x26 cm)2 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
cukru1 szklanka
oleju4
jajka2 szklanki
marchwi (startej na drobnych oczkach)150 g
orzechów włoskich (niedbale posiekanych)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
przyprawy do piernika (zawsze dodaję domowej mieszanki)szczypta
soli1 łyżka ekstraktu z
wanilii1 łyżka ekstraktu z
cytryny (opcjonalnie)1 łyżka ekstraktu z
pomarańczy (opcjonalnie)+ piekarnik, miska, blachaNa białą pierzynkę:500 ml
śmietany kremówki 36%250 g
serka mascarpone1 łyżka ekstraktu z
waniliicukier puder (do smaku; przesiany; ja
daję ok. 1/2 szklanki)marcepanowe
marchewki do dekoracji (opcjonalnie)Jak to zrobić?
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą, białą masę. Następnie dodajemy
olej, wszystkie ekstrakty i dalej miksujemy.W międzyczasie przesiewamy do osobnej miski
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól i
przyprawę do piernika. Mieszamy.Wsypujemy kruche składniki do mokrych i niedbale miksujemy.Na sam koniec dodajemy do ciasta
marchew oraz
orzechy i mieszamy (już ręcznie) do momentu połączenia składników.Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka (znowu musicie wyczuć swój piekarnik!).Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy je do ostygnięcia.Biała pierzynka:
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder i ekstrakt
waniliowy. Następnie dodajemy
serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników.Pierzynkę wykładamy na ostudzone ciasto, które od tej
pory przechowujemy w lodówce.Smacznego! :-)P.S.: często pod
bitą śmietanę nakładam dodatkowo warstwę
toffi. Dla niektórych może to być już za dużo dobra, ale - wierzcie lub nie - ciasto jest wtedy jeszcze pyszniejsze. Jeśli zdecydujecie się na dodanie masy krówkowej, możecie zrezygnować ze słodzenia pierzynki.P.S.2: ciasto jest równie dobre z
bitą śmietaną, co z
polewą czekoladową.P.S.3: do ciasta, oprócz
orzechów, można dodać też ulubione
suszone owoce, np.
żurawinę lub
wiśnie.P.S.4: czasami, jak akurat znajdę je na Allegro, dodaję do
marchewkowego wypieku kropelki do zapiekania z
białej czekolady - rozpusta w ustach ;-)

