ßßß Cookit - przepis na Kolorowa pizza na puszystym cieście

Kolorowa pizza na puszystym cieście

nazwa

Wykonanie

Osobiście uwielbiam ciasto pan, jakie można zamówić w Pizza Hut - puszyste, grube, idealne dla mnie. Kilka razy pizzę już robiłam i ciasto nie było dla mnie satysfakcjonujące. W tym przepisie część wody została zastąpiona mlekiem, a olej został próbnie zastąpiony oliwą. Ciasto wyszło IDEALNE. Puszyste, grube, smakowało cudownie. Zajadaliśmy się nim z przyjaciółmi i mimo tego, że każdy twierdził, że jest już najedzony na maksa, wszyscy sięgaliśmy po kolejne kawałki. :)
SKŁADNIKI NA CIASTO (2 DUŻE, PROSTOKĄTNE PIZZE) :
2/3 szklanki wody
2/3 szklanki mleka
60 g drożdży
850 g mąki + mąka do posypywania
6 łyżek oliwy z oliwek
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
zioła : bazylia, zioła prowansalskie, oregano - ilość wedle upodobań
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY :
pół puszki pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
zioła : bazylia i oregano - ilość wedle własnyc upodobań
DODATKI :
przyprawione, smażone kawałki piersi z kurczaka
ugotowane różyczki brokuła
pomidor pokrojony w półplastry
kukurydza
papryka pokrojona w paski
cebula pokrojona w piórka
pieczarki pokrojone w plastry
starty ser
zioła prowansalskie do posypania pizzy po upieczeniu
Mleko i wodę mieszamy ze sobą w osobnym naczyniu, do głębokiej miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto (drożdże pokruszcie), stopniowo dolewamy mleko z wodą, wyrabiamy ciasto - jeśli klei się Wam do rąk podsypcie je trochę mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, np. okolice kaloryfera lub kuchenki.
Gdy ciasto rośnie, możecie zrobić sos. Pomidory blendujemy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, doprawiamy. Sos można również przesmażyć na patelni, a jak nie macie pomidorów, sos można zrobić na bazie koncentratu pomidorowego.
Gdy ciasto urosło, dzielimy je na pół, rozwałkowujemy podsypując mąką na odpowiadającą nam grubość albo na stolnicy, albo bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja mam blaszkę prostokątną, więc druga opcja była idealna). Ciasto smarujemy sosem, sypiemy część sera, układamy dodatki, ponownie troszkę sera na górę i gotowa pizza wędruje do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-30 minut - obserwujcie stan upieczenia, jego szybkość zależy jak wiecie od piekarnika, tego, czy ma termoobieg itp., smacznego!
Źródło:http://studentskitchenblog.blogspot.com/2014/04/kolorowa-pizza-na-puszystym-spodzie.html