Wykonanie
Osobiście uwielbiam ciasto pan, jakie można zamówić w Pizza Hut - puszyste, grube, idealne dla mnie. Kilka
razy pizzę już robiłam i ciasto nie było dla mnie satysfakcjonujące. W tym przepisie część
wody została zastąpiona
mlekiem, a
olej został próbnie zastąpiony
oliwą. Ciasto wyszło IDEALNE. Puszyste, grube, smakowało cudownie. Zajadaliśmy się nim z przyjaciółmi i mimo tego, że każdy twierdził, że jest już najedzony na maksa, wszyscy sięgaliśmy po kolejne kawałki. :)
SKŁADNIKI NA CIASTO (2 DUŻE, PROSTOKĄTNE PIZZE) :2/3 szklanki
wody2/3 szklanki
mleka60 g
drożdży850 g
mąki +
mąka do posypywania6 łyżek
oliwy z oliwekłyżeczka
solipół łyżeczki
pieprzuzioła :
bazylia,
zioła prowansalskie,
oregano - ilość wedle upodobańSKŁADNIKI NA
SOS POMIDOROWY :pół puszki
pomidorów2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwysólpieprzzioła :
bazylia i
oregano - ilość wedle własnyc upodobańDODATKI :przyprawione, smażone kawałki
piersi z kurczakaugotowane różyczki
brokułapomidor pokrojony w półplastry
kukurydzapapryka pokrojona w paski
cebula pokrojona w piórka
pieczarki pokrojone w plastry
starty serzioła prowansalskie do posypania pizzy po upieczeniu
Mleko i
wodę mieszamy ze sobą w osobnym naczyniu, do głębokiej miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto (
drożdże pokruszcie), stopniowo dolewamy
mleko z
wodą, wyrabiamy ciasto - jeśli klei się Wam do rąk podsypcie je trochę
mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, np. okolice kaloryfera lub kuchenki.Gdy ciasto rośnie, możecie zrobić sos.
Pomidory blendujemy, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
oliwę, doprawiamy. Sos można również przesmażyć na patelni, a jak nie macie
pomidorów, sos można zrobić na bazie
koncentratu pomidorowego.Gdy ciasto urosło, dzielimy je na pół, rozwałkowujemy podsypując
mąką na odpowiadającą nam grubość albo na stolnicy, albo bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja mam blaszkę prostokątną, więc druga opcja była idealna). Ciasto smarujemy sosem, sypiemy część
sera, układamy dodatki, ponownie troszkę
sera na górę i gotowa pizza wędruje do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-30 minut - obserwujcie stan upieczenia, jego szybkość zależy jak wiecie od piekarnika, tego, czy ma termoobieg itp., smacznego!