ßßß Cookit - przepis na Filet z kurczaka w sosie kurkowym z dodatkami

Filet z kurczaka w sosie kurkowym z dodatkami

nazwa

Wykonanie

Jedno z moich ulubionych połączeń, zapraszam. :)
SKŁADNIKI MIĘSO :
duży, podwójny filet z kurczaka
przyprawa do drobiu
majeranek
oliwa lub olej do marynaty
SKŁADNIKI SOS KURKOWY :
250g kurek
2 średnie cebule
pół kostki masła
2 lub 3 łyżki śmietany do zup i sosów 18%
świeża natka pietruszki
świeży lub suszony tymianek
sól, pieprz
mąka z wodą do zagęszczenia sosu
SKŁADNIKI SAŁATKA :
główka sałaty lodowej
opakowanie pomidorków koktajlowych
ogórek świeży
SKŁADNIKI SOS DO SAŁATKI :
sos sałatkowy wg uznania, ja wybrałam ziołowo-koperkowy
olej/oliwa i woda
POZOSTAŁE SKŁADNIKI :
ziemniaczane półksiężyce z przyprawami (dostępne w lidlu) lub zwykłe ziemniaki, frytki
olej
Zacznijmy od sosu kurkowego. Cebule kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy połowę posiadanego masła, gdy nabierze temperatury dodajemy do niego posiekaną cebulę i czekamy, aż się zeszkli od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy do niej pozostałe masło i wsypujemy kurki (ja wcześniej je rozmroziłam, opłukałam wodą i wysuszyłam papierowym ręcznikiem). Kurki smażymy krótko, jakieś 4-5 minut nie więcej. Następnie dla wygody przełożyłam całość do garnka, wlałam 3/4 szklanki wody (wlewajcie po trochu, by osiągnąć odpowiedni dla Was poziom gęstości sosu), pozwoliłam, by wszystko podusiło się jakieś 4 minutki, po czym zdjęłam garnek z palnika i jak całość troszkę przestygła dodałam śmietanę. Garnek wrócił na ogień a ja zajęłam się doprawianiem, troszkę vegety, pieprzu, soli. Natkę pietruszki i tymianek drobno siekamy i dodajemy do sosu. Jeśli jest dla nas za rzadki, to w kubku dokładnie mieszamy mąkę i wodę w proporcjach 1/3 mąki, 2/3 wody. Ważne, by rozmieszać to dokładnie, by potem w sosie nie pływały grudki (osobiście roztrzepuję to zawsze trzepaczką). I gdy sos jest na ogniu STOPNIOWO dolewamy, mieszając i sprawdzając stopień zgęstnienia dolewamy tyle, ile potrzeba, sos gotowy, czas na sałatkę. Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki, pomidorki kroimy na połówki, ogórki w kostkę, sos sałatkowy przygotowujemy wg przepisu z opakowania. W końcu czas na mięso. Filet myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na pół tak jak wyznaczają nam linię obie kurze piersi, potem obie połówki kroimy wzdłuż na 2 kotlety. W miseczce mieszamy przyprawę do kurczaka i majeranek, przyprawiamy mięso, zalewamy lekko oliwą lub olejem i odstawiamy do lodówki pod przykryciem na ok 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki, na kuchence rozgrzewamy patelnię, nie trzeba lać tłuszczu ponieważ marynata otulająca mięso je zawiera i zostanie na patelni. Mięso kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy. Ziemniaczki przygotowujemy wg przepisu z opakowania, smażymy zamrożone na głębokim oleju. Smacznego, dla mnie to raj smaku! :)
Źródło:http://studentskitchenblog.blogspot.com/2014/02/filet-z-kurczaka-w-sosie-kurkowym-z.html