ßßß
SKŁADNIKI MIĘSO :duży, podwójny filet z kurczakaprzyprawa do drobiumajeranekoliwa lub olej do marynatySKŁADNIKI SOS KURKOWY :250g kurek2 średnie cebulepół kostki masła2 lub 3 łyżki śmietany do zup i sosów 18%świeża natka pietruszkiświeży lub suszony tymianeksól, pieprzmąka z wodą do zagęszczenia sosuSKŁADNIKI SAŁATKA :główka sałaty lodowejopakowanie pomidorków koktajlowychogórek świeżySKŁADNIKI SOS DO SAŁATKI :sos sałatkowy wg uznania, ja wybrałam ziołowo-koperkowyolej/oliwa i wodaPOZOSTAŁE SKŁADNIKI :ziemniaczane półksiężyce z przyprawami (dostępne w lidlu) lub zwykłe ziemniaki, frytkiolejZacznijmy od sosu kurkowego. Cebule kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy połowę posiadanego masła, gdy nabierze temperatury dodajemy do niego posiekaną cebulę i czekamy, aż się zeszkli od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy do niej pozostałe masło i wsypujemy kurki (ja wcześniej je rozmroziłam, opłukałam wodą i wysuszyłam papierowym ręcznikiem). Kurki smażymy krótko, jakieś 4-5 minut nie więcej. Następnie dla wygody przełożyłam całość do garnka, wlałam 3/4 szklanki wody (wlewajcie po trochu, by osiągnąć odpowiedni dla Was poziom gęstości sosu), pozwoliłam, by wszystko podusiło się jakieś 4 minutki, po czym zdjęłam garnek z palnika i jak całość troszkę przestygła dodałam śmietanę. Garnek wrócił na ogień a ja zajęłam się doprawianiem, troszkę vegety, pieprzu, soli. Natkę pietruszki i tymianek drobno siekamy i dodajemy do sosu. Jeśli jest dla nas za rzadki, to w kubku dokładnie mieszamy mąkę i wodę w proporcjach 1/3 mąki, 2/3 wody. Ważne, by rozmieszać to dokładnie, by potem w sosie nie pływały grudki (osobiście roztrzepuję to zawsze trzepaczką). I gdy sos jest na ogniu STOPNIOWO dolewamy, mieszając i sprawdzając stopień zgęstnienia dolewamy tyle, ile potrzeba, sos gotowy, czas na sałatkę. Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki, pomidorki kroimy na połówki, ogórki w kostkę, sos sałatkowy przygotowujemy wg przepisu z opakowania. W końcu czas na mięso. Filet myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na pół tak jak wyznaczają nam linię obie kurze piersi, potem obie połówki kroimy wzdłuż na 2 kotlety. W miseczce mieszamy przyprawę do kurczaka i majeranek, przyprawiamy mięso, zalewamy lekko oliwą lub olejem i odstawiamy do lodówki pod przykryciem na ok 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki, na kuchence rozgrzewamy patelnię, nie trzeba lać tłuszczu ponieważ marynata otulająca mięso je zawiera i zostanie na patelni. Mięso kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy. Ziemniaczki przygotowujemy wg przepisu z opakowania, smażymy zamrożone na głębokim oleju. Smacznego, dla mnie to raj smaku! :)