Wykonanie
Jedno z moich ulubionych połączeń, zapraszam. :)

SKŁADNIKI
MIĘSO :duży, podwójny
filet z kurczakaprzyprawa do drobiumajeranekoliwa lub
olej do marynatySKŁADNIKI SOS
KURKOWY :250g
kurek2 średnie
cebulepół kostki
masła2 lub 3 łyżki
śmietany do zup i
sosów 18%świeża
natka pietruszkiświeży lub suszony
tymianeksól,
pieprzmąka z
wodą do zagęszczenia sosuSKŁADNIKI
SAŁATKA :główka
sałaty lodowejopakowanie
pomidorków koktajlowych
ogórek świeżySKŁADNIKI SOS DO SAŁATKI :
sos sałatkowy wg uznania, ja wybrałam
ziołowo-
koperkowyolej/oliwa i
wodaPOZOSTAŁE SKŁADNIKI :ziemniaczane półksiężyce z
przyprawami (dostępne w lidlu) lub zwykłe
ziemniaki, frytki
olejZacznijmy od sosu
kurkowego.
Cebule kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy połowę posiadanego
masła, gdy nabierze temperatury dodajemy do niego posiekaną
cebulę i czekamy, aż się zeszkli od czasu do czasu mieszając. Gdy
cebula będzie gotowa dodajemy do niej pozostałe
masło i wsypujemy
kurki (ja wcześniej je rozmroziłam, opłukałam
wodą i wysuszyłam papierowym ręcznikiem).
Kurki smażymy krótko, jakieś 4-5 minut nie więcej. Następnie dla wygody przełożyłam całość do garnka, wlałam 3/4 szklanki
wody (wlewajcie po trochu, by osiągnąć odpowiedni dla Was poziom gęstości sosu), pozwoliłam, by wszystko podusiło się jakieś 4 minutki, po czym zdjęłam garnek z palnika i jak całość troszkę przestygła dodałam
śmietanę. Garnek wrócił na ogień a ja zajęłam się doprawianiem, troszkę
vegety,
pieprzu,
soli.
Natkę pietruszki i
tymianek drobno siekamy i dodajemy do sosu. Jeśli jest dla nas za rzadki, to w kubku dokładnie mieszamy
mąkę i
wodę w proporcjach 1/3
mąki, 2/3
wody. Ważne, by rozmieszać to dokładnie, by
potem w sosie nie pływały grudki (osobiście roztrzepuję to zawsze trzepaczką). I gdy
sos jest na ogniu STOPNIOWO dolewamy, mieszając i sprawdzając stopień zgęstnienia dolewamy tyle, ile potrzeba, sos gotowy, czas na
sałatkę.
Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki,
pomidorki kroimy na połówki,
ogórki w kostkę,
sos sałatkowy przygotowujemy wg przepisu z opakowania. W końcu czas na
mięso. Filet myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na pół tak jak wyznaczają nam linię obie kurze piersi,
potem obie połówki kroimy wzdłuż na 2 kotlety. W miseczce mieszamy
przyprawę do kurczaka i
majeranek, przyprawiamy
mięso, zalewamy lekko
oliwą lub
olejem i odstawiamy do lodówki pod przykryciem na ok 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy
mięso z lodówki, na kuchence rozgrzewamy patelnię, nie trzeba lać tłuszczu ponieważ marynata otulająca
mięso je zawiera i zostanie na patelni.
Mięso kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy. Ziemniaczki przygotowujemy wg przepisu z opakowania, smażymy zamrożone na głębokim
oleju. Smacznego, dla mnie to raj smaku! :)