Wykonanie
Deser, który widać na zdjęciu jest węgierskim przysmakiem. Nazywa się somloi galushka i składa się z kilku pysznych warstw – pomiędzy
biszkoptami nasączonymi ponczem są
bakalie i budyniowy krem. A do tego pyszny
czekoladowy sos i
bita śmietana. W dodatku poporcjowany ciekawie wygląda. Spróbujcie! :)Składniki:2x
biszkopt jasny1x
biszkopt kakaowy(Wybaczcie brak przepisu, ale muszę znaleźć jakiś lepszy, z tego nie jestem zadowolona)Na krem budyniowy:4
żółtka20g
mąki pszennej20g
mąki ziemniaczanejOpakowanie
cukru wanilinowego100g
cukru½ litra
mleka (można dodać trochę więcej, żeby po ostudzeniu krem był bardziej płynny, albo polewać gorącym)Na poncz:125ml
rumuKilka łyżek
wody (do smaku, zależnie od tego, jak bardzo aromatyczny jest
rum)Skórka starta z
cytrynyŁyżka
cukru pudru (lub więcej)Na sos
czekoladowy:2
jajka100g
gorzkiej czekolady100g
masła150g
cukru pudru5 łyżek
śmietanki 30%Do złożenia i podania:
Śmietanka 30% ubita z
cukrem pudrem – ok. 500ml100g
konfitury brzoskwiniowej.75g pokruszonych
orzechów włoskich80g
rodzynek7 łyżeczek
rumuRodzynki namoczyć w
rumie.Przygotowanie kremu:
żółtka utrzeć z
cukrem, dodać trochę
mleka (ok. 100ml), resztę zagotować. Do
żółtek dodać
mąki i wymieszać. Mieszankę dodać do gotującego się
mleka cały czas mieszając, zagotować, a następnie ostudzić.Przygotowanie sosu:
jajka wymieszać z
cukrem i wstawić na kąpiel
wodną. Miksować do pojawienia się jasnej piany. Po tym czasie dodać
masło,
czekoladę i
śmietankę, wciąż mieszając. Sos ostudzić.Pierwszy jasny
biszkopt nasączyć ponczem, posypać 1/3
rodzynek i
orzechów i posmarować 1/3 kremu budyniowego. Na wierzch położyć
kakaowy biszkopt i powtórzyć pozostałe kroki. Górny drugi jasny
biszkopt po nasączeniu ponczem posmarować
konfiturą, posypać
bakaliami i posmarować kremem. Ciasto polać sosem
czekoladowym (ale można tez polewać każdą porcję oddzielnie).Deser wykrawany łyżką do
lodów podawać z
bitą śmietaną.