Wykonanie
Witajcie Kochani,Jak wygląda Wasza zima? U nas
póki co straszy lekkim mrozem, ale śniegu brak. W końcu to coś, co nawet trawników nie zakrywa trudno nazwać śniegiem. ;) Gdy na spacerze lub w czasie powrotu z pracy mróz musnął nam policzki i nosy, od razu ma się ochotę wypić lub zjeść coś rozgrzewającego. Gdy myślimy o czymś rozgrzewającym i zimowym, od w myślach rozgaszcza się zapach
korzennych przypraw. Otulają swym ciepłym i zmysłowym aromatem każdego, kto im tylko na to pozwoli.Dla nas grudzień zawsze pachnie
cynamonem,
kardamonem,
goździkami oraz
pomarańczami. Dokładnie tak też dla nas po części pachniały Święta Bożego Narodzenia. Aromaty nieodłączne, dające poczucie bezpieczeństwa i przywołującego najmilsze wspomnienia.Z tych właśnie względów mamy dla Was dziś propozycję zimowych muffinów. Takich, które pachną korzennymi cudami zdominowanymi przez
cynamon i
goździki oraz
pomarańczową skórkę.
Mieszankę przypraw korzennych robimy sami, komponując to, co dla nas najfajniejsze. :) Ale z powodzeniem możecie zastąpić to dobrej jakości
przyprawą gotową. A wracając do muffinów to są długo wilgotne za sprawą startego
jabłka i umiarkowanie słodkie, co rekompensuje słodka polewa. Cudowne i proste do wykonania. :)Składniki (na 12 muffinów, pieczemy ok. 20 minut w 180 °C):- 250 g
mąki- 1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 czubate łyżeczki
przyprawy do piernika (u nas wyrób własny)- 3 łyżki
kakao- 1
jajko- 150 ml
mleka- 80 g
cukru- 6 łyżek
oleju- skórka starta z 1 średniej
pomarańczy- 1 średnie
jabłko starte na dużych oczkachPolewa:- pół tabliczki
czekolady karmelowejOzdoby:-
płatki gorzkiej czekolady – 3-4 łyżkiWłasnego wyrobu
przyprawa do piernika:- 3 łyżki
cynamonu- 5-7 ziaren
ziela angielskiego- 5-6 ziaren
pieprzu- 10
goździków- 1 łyżeczka mielonego
kardamonu- 1 łyżeczka mielonego
imbiruWykonanie
przyprawy do piernika:Wszystkie
przyprawy umieszczamy w młynku do
kawy i mielimy do konsystencji mielonego
cynamonu. Możecie też użyć moździerza. Przesypujemy do małego pojemniczka i używamy dowolnie. Pachnie obłędnie. :)Wykonanie muffinów:Do większej miski wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier,
przyprawę do piernika,
kakao i dokładnie wszystko mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy
mleko,
olej,
jajko oraz skórkę startą z
pomarańczy i starte
jabłko. Następnie wlewamy mokre do suchych i mieszamy szybko, nie musi być dokładnie – cały sekret muffinów. Wlewamy do foremek – na ¾ ich wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około 20 minut. Gdy wystygną ozdóbcie je albo
cukrem pudrem, albo naszą propozycją polewy – stopiona
czekolada karmelowa. Nim polewa zastygnie, posypcie muffiny czymś kontrastującym, np.
płatkami gorzkiej czekolady. Smakują fantastycznie, zwłaszcza w towarzystwie gorącej
kawy. Polecamy! :)Piernikowe pozdrowienia,Ania & Piotr