ßßß Cookit - przepis na Pannukakku wytrawne z łososiem, szpinakiem i oliwkami.

Pannukakku wytrawne z łososiem, szpinakiem i oliwkami.

nazwa

Wykonanie

Pannukakku to fiński naleśnik pieczony w piekarniku zazwyczaj podawany na słodko np. z cukrem pudrem lub dżem, jednak ja postanowiłam poeksperymentować i wykonać go w wersji wytrawnej. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, ciasto bardzo delikatne, a dodatki jak najbardziej zgrały się więc powstało bardzo smaczne danie na dodatek szybkie w wykonaniu ;)
Składniki: na ciasto pannukakku:
1,5 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki
2 małe jajka
1 łyżka oleju
szczypta soli
plus:
łyżeczka masła do wysmarowania blaszki na wierzch:
puszka łososia w kawałkach w oleju
200 g szpinaku świeżego lub mrożonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
10 sztuk czarnych oliwek
1 serek kremowy Apetina pesto i rukola
3 łyżki kefiru
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarni ustawimy na 220 stopni, żeby zdążył się nagrzać. Wszystkie składniki na pannukakku wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę (ciasto będzie rzadkie). Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm smarujemy masłem, wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika na około 12 minut, pozostawiając temperaturę na 220 stopniach. Naleśnik w trakcie pieczenia będzie się unosił, pojawią się górki, które po wyjęciu z piekarnika opadną.
W czasie, gdy ciasto się piecze odsączamy z oleju łososia, kroimy oliwki w krążki i podsmażamy na maśle szpinak, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy do tego serek kremowy Apetina, kefir i doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem.
Na pannukakku układamy masę szpinakową, łososia i oliwki, po czym wkładamy wszystko jeszcze na około 10 minut do piekarnika.
Smacznego :)
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/06/pannukakku-wytrawne-z-ososiem.html