Wykonanie
Pannukakku to fiński naleśnik pieczony w piekarniku zazwyczaj podawany na słodko np. z
cukrem pudrem lub
dżem, jednak ja postanowiłam poeksperymentować i wykonać go w wersji wytrawnej. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, ciasto bardzo delikatne, a dodatki jak najbardziej zgrały się więc powstało bardzo smaczne danie na dodatek szybkie w wykonaniu ;)

Składniki: na ciasto pannukakku:1,5 szklanki
mleka3/4 szklanki
mąki2 małe
jajka1 łyżka
olejuszczypta
soliplus:łyżeczka
masła do wysmarowania blaszki na wierzch:

puszka
łososia w kawałkach w
oleju200 g
szpinaku świeżego lub mrożonego1
cebula2 ząbki
czosnku10 sztuk czarnych
oliwek1
serek kremowy Apetina pesto i
rukola3 łyżki
kefiru1 łyżeczka
masła1 łyżeczka suszonego
tymiankusól,
pieprzPrzygotowanie:Piekarni ustawimy na 220 stopni, żeby zdążył się nagrzać. Wszystkie składniki na pannukakku wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę (ciasto będzie rzadkie). Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm smarujemy
masłem, wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika na około 12 minut, pozostawiając temperaturę na 220 stopniach. Naleśnik w trakcie pieczenia będzie się unosił, pojawią się górki, które po wyjęciu z piekarnika opadną.W czasie, gdy ciasto się piecze odsączamy z
oleju łososia, kroimy
oliwki w krążki i podsmażamy na
maśle szpinak, pokrojoną w kostkę
cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Następnie dodajemy do tego
serek kremowy Apetina,
kefir i doprawiamy
tymiankiem,
solą oraz
pieprzem.Na pannukakku układamy masę
szpinakową,
łososia i
oliwki, po czym wkładamy wszystko jeszcze na około 10 minut do piekarnika.Smacznego :)