ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ze szpinakiem i szynką pod beszamelem :)

Naleśniki ze szpinakiem i szynką pod beszamelem :)

nazwa

Wykonanie

Jest z nimi trochę zachodu zanim znajdą się na talerzu,ale warto się trochę poświęcić,by móc delektować się smakiem tych pysznych,zapiekanych naleśników.Smaczne były bardzo,ale tak niechętnie współpracowały z fotografem,że chyba dam im drugą szansę i znów je przyrządzę.Zrobiłam co w mojej mocy,ale niestety nie udało mi się w atrakcyjny sposób ująć sosu,ups... Przepis znalazłam w "Tinie".
z podanej porcji otrzymałam 10 naleśników:
200 ml mleka
15 dkg mąki
100 ml wody - użyłam gazowanej
szczypta soli
3 jajka
olej do smażenia
Jajka ubijam z mlekiem,solą,dodaję mąkę i wodę.Gdy ciasto jest wyrobione na jednolitą masę odstawiam je na bok.
40-50 dkg świeżego szpinaku
ok.30 dkg plastrów szynki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól,pieprz
masło do smażenia ok.1 łyżka
Szpinak płuczę,odsączam.W rondlu na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek,dodaję szpinak i duszę,aż szpinak zmięknie.Następnie odlewam nadmiar soku,doprawiam solą i pieprzem.Smażę naleśniki na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni.Na każdy naleśnik nakładam trochę szpinaku i plastry szynki,zwijam w rulon i układam w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego.Polewam sosem:
sos:
5 dkg masła
5 dkg mąki
500 ml mleka
10 dkg startego na grubej tarce żółtego sera
10 dka sera pleśniowego - można pominąć,po dodaniu do gorącego sosu ma jeszcze bardziej specyficzny zapach :)
Masło rozgrzewam w rondlu,dodaję mąkę i smażę mieszając ok.1-2 min.zdejmuję z ognia i partiami dolewam mleko cały czas mieszając,aż powstanie jednolita masa.Stawiam ponownie na ogień i gotuję mieszając,aż zacznie gęstnieć,następnie dodaję ser pleśniowy,a gdy się rozpuści sosem polewam naleśniki.Wierzch pospypuję startym żółtym serem.Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 st.przez 30 min.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2015/02/nalesniki-ze-szpinakiem-i-szynka-pod.html