Wykonanie
Fasolkę szparagową można jeść na wiele rozmaitych sposobów. Kiedy tylko zaspokoję swój pierwszy
fasolkowy głód zaczynam z nią liczna eksperymenty. Jednym z bardziej udanych jest
tarta z
kurczakiem i mieszanką żółtej i
zielonej fasolki szparagowej. Całość zapieczona ze
śmietaną i
jajkami. Wygląda wspaniale, pachnie cudownie, a smakuje niebiańsko. Polecam!
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 4-6 ( biała forma do tarty z Ikea)Czas przygotowania: 20 minut + 25 minut pieczeniaSkładniki:Na ciasto:110g
mąki pszennej110g
mąki żytniej pełnoziarnistej100g miękkiego
masła1
jajko5 łyżek zimnej
wodySzczypta
soliNa farsz:2 pojedyncze
piersi z kurczakaGarść
zielonej fasolki szparagowejGarść
żółtej fasolki szparagowej330ml
śmietany 18% (duże opakowanie)50g
żółtego sera3
jajka1
cebula1 ząbek
czosnku½ pęczka
natki pietruszkiOlej rzepakowy do smażenia
Przyprawy:
przyprawa złocista do kurczaka, świeżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sól,
tymianekWszystkie składniki na ciasto umieszczamy na blacie i zagniatamy do otrzymania jednolitej masy. Jeśli ciasto się bardzo lepi dodajemy nieco
mąki, jeśli jest zbyt twarde to dodajemy nieco
wody. Następnie zawijamy w woreczek i umieszczamy na 30 minut w lodówce. W międzyczasie
fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i umieszczamy w garnku z zimną osoloną
wodą, gotujemy około 20 minut. Możemy również ugotować ją na parze.
Kurczaka czyścimy z błonek i tniemy na paseczki. Obsypujemy
przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy patelnię z kapką
oleju rzepakowego i smażymy
kurczaka na złoty kolor. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki. Wałkujemy na blacie obsypanym
mąką i układamy w formie od tarty. Dziurawimy lekko widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni (termoobieg) na 12 minut. Kiedy spód się podpieka umieszczamy w miseczce
jajka,
śmietanę, starty na małych oczkach
ser oraz posiekaną
pietruszkę. Doprawiamy obficie
pieprzem, trochę mniej
solą i mieszamy całość. Na ciasto wykładamy
fasolkę, na to
kurczaka, a na końcu wylewamy delikatnie jajeczną masę. Pieczemy kolejne 20 - 25 minut. Smacznego.