ßßß Cookit - przepis na Kotlety rybne

Kotlety rybne

nazwa

Wykonanie

Podczas wigilijnej wieczerzy tradycyjnym daniem rybnym jest smażony karp. Jest to jednak ryba nieszczególnie polecana dzieciom. Naszą alternatywą dla młodszych biesiadników są kotlety rybne. Przygotowujemy je z dowolnie wybranego mrożonego gatunku ryby z rozmaitymi dodatkami. W przepisie dodałyśmy cebulkę i czosnek (wersja dla 5 latka). Przygotowując taką rybkę dla młodszych dzieci, pomijamy te elementy, a dodajemy np. kawałek ugotowanej marchewki i pietruszki. Kompozycja dodatków może być dowolna w zależności od wieku biesiadnika :)
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: około 40 minut
Składniki:
800g filetu rybnego (może być mrożony) np. tilapii
1 czerstwa bułka
100ml mleka (świetną cenę na mleko znajdziecie TUTAJ)
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 jajko
Ok. 100g bułki tartej
Olej do smażenia
Przyprawy: suszony tymianek, sól, świeżo mielony pieprz
Bułkę namaczamy w mleku około 10 minut, a następnie odsączamy. Cebulę siekamy na drobno oraz podsmażamy na rozgrzanej patelni z kapką oleju. Czekamy, aż będzie miała złoty kolor i zestawiamy z ognia. Rybę, bułkę oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy surowe jajko, posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa rybna będzie za luźna można dosypać odrobinę bułki tartej. Następnie, nieco wilgotnymi rękami, formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni można ja odsączyć na ręczniku papierowym. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/12/kotlety-rybne.html