Wykonanie
Podczas wigilijnej wieczerzy tradycyjnym daniem rybnym jest smażony
karp. Jest to jednak
ryba nieszczególnie polecana dzieciom. Naszą alternatywą dla młodszych biesiadników są kotlety
rybne. Przygotowujemy je z dowolnie wybranego mrożonego gatunku
ryby z rozmaitymi dodatkami. W przepisie dodałyśmy
cebulkę i
czosnek (wersja dla 5 latka). Przygotowując taką
rybkę dla młodszych dzieci, pomijamy te elementy, a dodajemy np. kawałek ugotowanej
marchewki i
pietruszki. Kompozycja dodatków może być dowolna w zależności od wieku biesiadnika :)
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: 4Czas przygotowania: około 40 minutSkładniki:800g
filetu rybnego (może być mrożony) np. tilapii1 czerstwa
bułka100ml
mleka (świetną cenę na
mleko znajdziecie TUTAJ)2
cebule2 ząbki
czosnku1
jajkoOk. 100g
bułki tartejOlej do smażenia
Przyprawy: suszony
tymianek,
sól, świeżo mielony
pieprzBułkę namaczamy w
mleku około 10 minut, a następnie odsączamy.
Cebulę siekamy na drobno oraz podsmażamy na rozgrzanej patelni z kapką
oleju. Czekamy, aż będzie miała złoty kolor i zestawiamy z ognia.
Rybę,
bułkę oraz
cebulę przepuszczamy przez maszynkę do
mięsa. Dodajemy surowe
jajko, posiekany
czosnek oraz
przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa rybna będzie za luźna można dosypać odrobinę
bułki tartej. Następnie, nieco wilgotnymi rękami, formujemy kotlety i obtaczamy je w
bułce tartej. Tak przygotowaną
rybę smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni można ja odsączyć na ręczniku papierowym. Smacznego.