Wykonanie
Dzisiaj bardzo fajny, prosty i szybki przepis na gulasz z
kurczaka z dodatkiem
groszku i
marchewki. Danie idealne, kiedy nie mamy czasu, a potrzebujemy posiłku dla całej rodziny. Ciepły i aromatyczny o intensywnym zapachu
curry idealnie nadaje się zwłaszcza zimą :)
Ilość porcji: 4Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:2 średnie
piersi z kurczaka1 duża
cebula3 ząbki
czosnku3 i 1/2 do 4 szklanek
bulionu1 puszka
groszku konserwowego2 ugotowane
marchewki (nasze pochodziły z przygotowywania
bulionu)*kilka łyżek
mąki pszennejolej do smażenia
Przyprawy: 1 łyżeczka
słodkiej papryki, 1 łyżeczka
curry, 2
listki laurowe, kilka ziarenek
ziela angielskiego, szczypta
kurkumy, świeżo mielony
pieprz,
sól*
Groszek konserwowy z gotowaną
marchewką można zastąpić mrożonym
groszkiem z
marchewką**
Makaron jako dodatek do gulaszu
Cebulą bardzo drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu w garnku z grubym dnem.
Czosnek przeciskamy przez praskę do garnka. Podsmażamy chwilkę pilnując by składniki się nie przypaliły.
Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, obsypujemy
solą i
pieprzem oraz opcjonalnie
mąką. Dorzucamy do
cebuli. Całość podsmażamy przez 4-5 minut. Do garnka dolewamy ¾
bulionu oraz dodajemy
przyprawy. Zmniejszamy ogień i dusimy przez kilka minut. W ¼ szklanki
bulionu rozrabiamy 1 łyżkę
mąki i dolewamy do przygotowywanego gulaszu. Jeśli gulasz będzie zbyt gęsty dolewamy
bulionu, jeśli za wodnisty to można dodać jeszcze nieco
mąki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Dusimy około 10 minut. W osobnym garnku gotujemy ulubiony
makaron. Pod koniec duszenia do gulaszu dodajemy
groszek i
marchewkę. Nie można dodać ich zbyt wcześnie bo się rozpadną (jeśli mamy mrożony
groszek to postępujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy tyle czasu wcześniej ile potrzebują warzywa na ugotowanie). Gulasz podajemy na ciepło z przygotowanym
makaronem. Smacznego.