Wykonanie
Składniki:
filet z piersi kurczaka1
cebula2 ząbki
czosnkuokoło 1 litra
bulionu30dkg mrożonego
groszku20dkg
mrożonej marchewki2 łyżki
mąki pszennejprzyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka, 2
listki laurowe, kilka ziarenek
ziela angielskiego, szczypta
kurkumy,
curryolej (do smażenia)Przygotowanie
Cebulę kroję w piórka i podsmażam na niewielkiej ilości
oleju.
Czosnek przeciskam przez praskę i dodaje do
cebuli. Podsmażam chwilę razem.
Pierś z kurczaka kroję w drobną kostkę, Obsypuje
solą,
pieprzem i dorzucam do
cebuli. Całość podsmażam. Zalewam większością
bulionu, a także dodaje
przyprawy. Dorzucam
groszek i
marchewkę. Duszę przez kilka minut. W 1/4 szklance
bulionu rozrabiam 2 płaskie łyżki
mąki i dolewam do przygotowanego gulaszu. Jeżeli gulasz będzie zbyt gęsty, dolewam
bulionu, a jeśli zbyt wodnisty, dodaje jeszcze trochę
mąki. Próbuje i ewentualnie doprawiam. Duszę jeszcze kilkanaście minut. W międzyczasie gotuję
ryż. Gulasz podaję na ciepło z
ryżem.SMACZNEGO!!!